Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България е сред недоволните от нарушените доставки на ваксини в ЕС

Премиерът Бойко Борисов участва в работна среща във Виена с лидерите на Австрия, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия.
Снимка: gov.bg

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и премиерите на България – Бойко Борисов, Латвия – Артурс Кришянис Каринш, Словения – Янез Янша, Хърватия – Андрей Пленкович, и Чехия – Андрей Бабиш, изразиха недоволство от неравномерното разпределение на ваксините между страните-членки на ЕС. Това стана днес на работна среща на шестимата лидери във Виена. 

Себастиан Курц посочи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет за коригиране на разпределението.

По-рано българската правителствена пресслужба съобщи, че е от изключително значение доставките на ваксини за държавите членки да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението, за да се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет.

Още от категорията

Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Очаква ни сериозна Covid вълна

С първите дни на есента ще се озовем в началото на сериозна Covid вълна. За това предупреди пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов. Той алармира, че ситуацията у нас е много сериозна. “ Ако не вдигнем нивото на имунизацията и не постигнем 70-80%..

публикувано на 01.08.21 в 10:43
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

1,4% положителни проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 182 случаи на коронавирус от направените 12 876 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 1,4% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 45, в Бургас – 34 и във..

публикувано на 01.08.21 в 09:00

Влизаме в Германия с тест, ваксинационен паспорт или антитела

Гражданите, пътуващи до Германия, ще трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация - независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката влиза в сила от 1 август и..

публикувано на 31.07.21 в 10:46