Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 факта потвърждават, че България е с една от най-старите култури в Европа

Маската на тракийския цар Терес 440-480 г.пр.Хр
Снимка: Венета Николова

Малко държави в Европа могат да се похвалят с толкова богата история. По отношение на културно-историческото й наследство, България заема една от челните позиции на континента, нареждайки се непосредствено след Италия, Гърция и Турция, със своите над 40 000 културни паметници, 7 от които са включени в Списъка на ЮНЕСКО.

Но освен сухата статистика има и други неоспорими факти, които доказват, че територията на страната е съхранила следите на едни от най-старите култури на континента. Вижте 5 от тях:

3000 години преди построяването на първата пирамида в Древен Египет край днешния гр. Провадия се издига внушителна каменна крепост

Следи от най-старите хомо сапиенс в Европа

През пролетта на 2020 г., докато изследва пещерата Бачо Киро (край Дряново) международен екип попада на сензационна находка -  кости на животни, оръдия на труда от камък и кост, украшения и остатъци от  човешки скелети на възраст между 45 000 и 47 000 години. Това са най-ранните останки от първите хомо сапиенс, открити на територията на Европа. Находките доказват, че в този период „разумните хора“ се се установили в тази част на континента и са заживели заедно с неандарталците. Доскоро откритите следи от хомо сапиенс в румънска пещера (Pestera Muierii) отпреди 41 000 години се считаха за най-древните на континента.

Най-старото обработено злато в Европа и света

Близо до черноморския град Варна, през 1972 г. археолози попадат на древен некропол, съдържащ най-старото технологично обработено злато в света. Откритите златни предмети са над 3000 на брой, а общото им тегло надвишава 6 кг. Изящно изработените артефакти са от края на V – началото на IV хил. пр. Хр. и се причисляват към т.нар. халколитна култура в района /част от която е и Солницата край Провадия/, считана за най-старата на континента.

Най-старият жив град в Европа

Пловдив е град на над 8000 години, а миналото му може да се проследи от праисторията до наши дни. Според изследователите това е най-древният град на континента, в който животът никога не е спирал. Той е бил населяван още от преди траките и римляните. Според някои световни класации, освен че е най-старият жив град в Европа, Пловдив е петият най-стар жив град в света, предхождан от Йерихон, Библос, Дамаск, иранският град Суза.

Долменът в местността Корубата в Странджа от 8-7 в. пр. Хр.

Най-старата държава в Европа

България е най-старата държава в Европа и единствената, която не е променила своето име, откакто е основана. През VII в. прабългарите, предвождани от кан Аспарух, преминават на юг от река Дунав и през 681 г. създават там своя държава. Първата българска държава достига своя разцвет в началото на X век и оказва огромно влияние на европейските народи чрез своите уникални книжовни школи и литература.

Най-старата източноправославна независима църква в Европа

Българската православна църква е автокефална (самоуправляваща се) от 879 г. Признатият ѝ през 927 г. ранг на патриаршия я прави първата източноправославна църква в Европа с хилядолетна история. Тя предхожда автокефалността на Руската православна църква (1589) с цели 662 години, а на Сръбската (1219 г.) – с 292 г.

Фреска от църквата на с. Беренде от 13 в.

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00