Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години дипломатически отношения България - Испания

Изложба във Велико Търново показва връзките между българи и испанци

5
Снимка: Посолство на Испания

До края на март Регионалната библиотека на Велико Търново е домакин на изложбата „Дипломация през сърцата на два народа“, по повод 110-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. 

Експозицията е плод на взаимодействието между Държавна агенция „Архиви“, Дирекция „Регионален държавен архив“ - Велико Търново, Регионалната библиотека във Велико Търново и Посолството на Испания у нас.


Велико Търново е избран за първа дестинация извън София поради историческите и културните връзки с Испания, отразени в побратимяването му през 1983 г. с испанския град Толедо. Велико Търново и Толедо споделят общи архитектурни, исторически и природни дадености.

Изложбата обхваща историята от отварянето на дипломатически легации и почетните консулства в двете държави, подписването на търговско-икономически споразумения между тях до официалните посещения, политическите и дипломатическите контакти. Показани са също социалните, човешките, културните и емоционалните връзки, датиращи и преди официалното установяване на дипломатическите отношения. Оттам - и заглавието на експозицията - „Дипломация през сърцата на два народа. 

Архитектурни паралели България-Испания

Изложбата проследява и как литературата, езикът и другите художествени дейности на писатели, историци, преводачи, журналисти, художници, преподаватели - български и испански - са се превърнали в проводник на взаимния интерес към историята и културата на България и Испания.

Така например, посетителите могат да разберат, че името "българин" се появява за първи път в испанските писмени източници в "Обща хроника на Испания", написана през ХIII век в Толедо, столицата на Кралство Кастилия, под егидата на Алфонсо Х "Мъдрия". През същия век Иван Асен II е цар и седалището му е Търново, столицата на българското царство. 

Карта на Европа с означения на българските земи от Каталанския атлас, 1375 г.

Заинтересованите ще научат и, че топографската служба на Българската армия в Троян съхранява копие на Каталанския атлас - един от най-значимите, запазени и до днес средновековни картографски сборници отпреди епохата на Великите географски открития. На него са нанесени 18 селища от българската територия. 

Снимки: Посолство на Испания в България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25