Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетдневен локдаун от понеделник в цяла България

Трети сме в света по интензивно нарастване на смъртността от Covid-19

| обновено на 18.03.21 в 12:34
Снимка: БТА

От понеделник (22.03) до края на март се въвежда локдаун в цялата страна заради застрашителните размери на разпространението на коронавируса и натиска върху лечебната система. Спират работа повечето търговски обекти и се преустановяват редица дейности, но няма да се поставят контролно-пропускателни пунктове около градовете и хората ще могат да излизат по всяко време от домовете си. Това стана ясно след заседание на Националния оперативен щаб (НОЩ) при премиера Бойко Борисов.

Със заповед на здравния министър от 22 март всички ученици и студенти ще се обучават в електронна среда. Затварят се също яслите и детските градини, не се позволяват извънкласни занимания. Забраняват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения, включително игралните зали и казината. Затварят се моловете и търговските обекти над 300 кв. м, които предлагат нехранителни стоки. В големите обекти обаче ще работят банките, аптеките, оптиките, телекомуникационните оператори.

Залите за фитнес и за други групови занимания няма да функционират. Спира и провеждането на културни събития в театри, концертни зали, галерии, кина. Забраняват се масовите обществени мероприятия на открито и големите събирания като конгреси и семинари. На семейните тържества ще се допускат до 15 души. Спортните прояви ще се провеждат без публика, а на откритите пазари се въвежда еднопосочно движение с изискването за дистанция от 1,5 м. и носенето на маски.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов решението за локдауна се налага заради продължаващото покачване на случаите на коронавирус през последните няколко седмици и на броя на хората, постъпващи в болниците. „Целта е контролът върху епидемията да продължи да бъде ефективен със същите резултати, които постигаме в момента, без лошите спомени от октомври и ноември“, заяви той.

Проф. Костадин Ангелов
Стръмно покачване на кривата на смъртността“ констатира ръководителят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Само през последната седмица броят на починалите от Covid-19 е нараснал с 46% спрямо предходната, докато при заболелите увеличението е с 40%. С тези данни страната ни се нарежда на 3-о място в света по интензивност на нарастването на смъртността и на 7-о по увеличаването на случаите за един ден. В Европейския съюз България заема 9-о място по показателя заболяемост и 4-о място по броя на починалите.

Ген. Венцислав Мутафчийски
Най-много хора с коронавирус в момента има в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил, където всеки 600 на 100 хил. души са в съприкосновение със заразата. Само в столицата броят на настанените в болница се е увеличил с 35% и тази сутрин над 2100 Covid легла са били заети, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тревожно, по думите й, е че все повече деца и млади хора се заразяват и прекарват тежко болестта.

Йорданка Фандъкова
Въпреки пика на епидемията, недостиг на болнични легла няма, увери министърът. Той добави, че от 46 хил. легла в цялата страна заети в момента са 7800. Проф. Костадин Ангелов каза още, че масовата имунизация ще продължи, след като Европейската агенция по лекарствата се произнесе за безопасността на ваксината на „Астра Зенека“, което се очаква да стане днес. „Ваксини ще има за всички, продължават консултациите за доставянето на допълнителни дози, заяви той. В момента страната ни разполага със 100 хил. британски ваксини и до края на месеца се очакват още 180 хил. дози.

Настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, това констатира премиерът Бойко Борисов на съвещание със здравния министър и оперативния щаб срещу Covid-19. С тези аргументи премиерът разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия срещу коронавируса
.


Бойко Борисов
До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни. Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училищата, ресторантите. Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното“, е казал Борисов.

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14