Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Замъкът „Влюбен във вятъра“ грейна и в класация на The Guardian

4
Снимка: zamaka.bg

Британското издание нареди замъка край село Равадиново в класацията на 10-те световни забележителности, предлагащи виртуални турове във време на пандемия. Така българската забележителност се озова редом до безспорни архитектурни шедьоври, като Версай в Париж,  Къщата на Ан от Кливс в Източен Съсекс, Casa Batlló – творението на Антонио Гауди в Барселона, джамията-медресе на султан Барк в Кайро, и пр. Посочените в класацията обекти са от различни епохи и архитектурни стилове, но всички те предлагат виртуални разходки на всеки, който има достъп до интернет и желание да се потопи в една магическа реалност.

За разлика от останалите обекти в класацията обаче, замъкът „Влюбен във вятъра“ е построен наскоро и не веднъж бива окачествяван, като откровен кич. Въпреки това интересът към него е огромен! Да не говорим, че често отнася международни награди и оглавява престижни световни класации.Авторите на класацията на
The Guardian го описват по следния начин:

„През 1996 г. съмнителният български бизнесмен Георги Тумпалов /провъзгласил себе си за граф - бел.ред./ начертава с лопата кръст върху парче земя на Запад от черноморския град Созопол край брега на Черно море. Така той поставя началото на десетилетия усилен труд по реализирането на неговия мечтан фалшив средновековен дворец, наречен „Влюбен във вятъра“. Обиколка на градината му разкрива езера и палми, кули, обвити с пълзящи растения и огрени от българското слънце. Задръжте курсора на мишката върху „Какво да видите“ и се разходете във всеки един от кичозните интериори.

В случая не се предлага зумиране върху ренесансови портрети /подобно на другите замъци- бел.ред./, а по-скоро ще се насладите на вихреща се фантазия от стъклопис, бронзови скулптури и пурпурно кадифе на фона на саундтрак от птичи хор. И винарската изба, която представлява съчетание между пещера и банкетна зала, е в стил барок (с фалшиви паяжини върху рамките на картините). А синьо-сводестата рецепция  е зашеметяваща с изобилната позлата и … препарираните елени“ – коментара The Guardian.

Предлагаме ви да се да се влюбите във вятъра, като се  разходите виртуално в бароковия замък край Равадиново тук.  

Съставил: Венета Николова

Снимки: zamaka.bg, Pixabay

Галерия

Още от категорията

Слънчев бряг открива туристическия сезон на 1 юни

Черноморският курорт ще открие сезона с обновена инфраструктура. Все още обаче текат някои довършителни дейности по частична подмяна на настилката на Централната алея и във вътрешността на комплекса, изграждат се нови тротоари, озеленява се,..

публикувано на 14.05.21 в 13:07

Възход на къмпинг туризма във време на пандемия

Над 80 къмпинга на море, планина и езера, край села и исторически градове се радват на небивал наплив през последната година на епидемични рестрикции . Това констатират работещите в бранша в навечерието на Третото издание на „ Къмпинг и..

публикувано на 14.05.21 в 11:19

Поморие се подготвя за гостите през летния туристически сезон

50 ще са командированите полицаи в  Поморие това лято. Ще бъде въведено безплатно паркиране за туристите, но при строг контрол. „Вече се чува руска реч в Поморие. Започнаха да идват руснаци, които имат жилища тук, но ги е нямало през зимата и..

публикувано на 14.05.21 в 06:25