Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от три десетилетия черният лешояд гнезди в България

Снимка: pixabay

За първи път след 28 години от последното известно гнездене на черния лешояд в България е регистрирано сформирането на три двойки в Стара планина. Това става благодарение на усилията на природозащитниците от Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна и Дружество за защита на хищните птици. Двойките са загнездили на специални платформи, поставени от природозащитниците, които са част от дългосрочна програма за завръщане на вида. 

Повсеместно срещан из страната до началото на ХХ век, черният лешояд се води изчезнал в България от 1985 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да не се противопоставят украинските бежанци с пострадалите от пожарите

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони, премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата. "Дипломатическата служба със..

публикувано на 23.07.24 в 11:51