Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отиде си доайенът на българската дипломация Райко Николов

Райко Николов и папа Йоан Павел II
Снимка: архив

Днес на 96 години е починал доайенът на българската дипломация Райко Николов, съобщи българското Министерство на външните работи. Дългогодишен посланик на България в ООН в Женева, в бивша Югославия и в Италия, част от тези, които формираха балканската политика на България преди 1989 г., човекът, върнал Сергей Антонов в България. 

Райко Николов е и човекът, открил за България градчето в Италия Челе ди Булгерия, чието име напомня за значителното присъствие на българите по онези земи в миналото. Учени свързват българските корени на местното население с Алцек, за когото се предполага, че е брат на хан Аспарух. Според тях малко преди Аспарух да основе Първата българска държава през 681 г., Алцек се заселва в земите на Лангобардското кралство.

Поклон пред паметта на Райко Николов!

Още от категорията

Започна актуализацията на Google Maps и Street View в България

Автомобилите на Гугъл отново са в България и до месец октомври ще актуализират картите си. Последно подобна актуализация за Google Maps и Street View у нас е правена през 2019-а, но тази година тя ще бъде много по-мащабна и ще включва съвсем нови..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Под 6 на сто са новозаразените с коронавирус за денонощието

657 са новите случаи на C ovid -19 в страната сочи Единният информационен портал. При направени 11 106 теста за денонощието позитивни са 5,9% от пробите . В столицата новите случаи са 151, в Пловдив - 64, във Варна – 55, а в Благоевград – 44...

публикувано на 13.05.21 в 09:05

БХК: 2020-а постави сериозни предизвикателства към правата на човека в България

Пандемичната 2020 година показа колко важен е въпросът за точния баланс между ограничаване на правата на гражданите и опазване на здравето на населението. Бяхме свидетели на затваряне на държави, невъзможност за пътувания и преминаване на..

публикувано на 12.05.21 в 11:48