Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борислава Танева: Имаме какво да дадем на света

100 години НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Снимка: архив

През 2021г. най-старото висше училище за музика у нас празнува своята стогодишнина. Този забележителен повод се отбелязва с богата и пъстра програма от основни и съпътстващи събития, а подготовката е започнала още миналата година, научаваме от проф. Борислава Танева – известен педагог, композитор, изпълнител, заместник ректор на Академията.


„Първото голямо събитие, посветено на годишнината, е на 22 май – тържественото откриване на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” – разказва проф. Танева. – Ще вземат участие всички представителни състави на Академията – Биг бендът, Студентският камерен оркестър, Студентският симфоничен оркестър, Академичният симфоничен оркестър и др. 

Същия ден във фоайето на зала „България“ се открива изложбата „Музикалната памет на България – слава и традиции“, която ще бъде там по време на целия фестивал. Вторият акцент от основната програма е дело на Вокалния факултет. 

Със съдействието на Старозагорската опера, нашите студенти ще представят „Любовен еликсир“ от Доницети в залата на театър „София“. Спектаклите са на 25 и 26 юни и са част от Европейския музикален фестивал. 

Централното събитие сме планирали на Международния ден на музиката 1 октомври. В голямата концертна зала ще прозвучи химнът на НМА, написан специално за случая от акад. Васил Казанджиев, както и произведения на Панчо Владигеров, Лист и др., в изпълнение на най-добрите ни студенти. Ще има и среща на ректорите на музикални академии от Източна Европа и Балканите. 

В Дни на отворените врати (29-31октомври) всеки, който проявява интерес, ще има възможност да се запознае с дейността на факултети и специалности. Последното крупно събитие е на 1 ноември – концерт на наши преподаватели. В основната програма са включени също майсторските класове на нашата оперна прима Красимира Стоянова и на Вера Немирова – един от най-изявените оперни режисьори.

Борислава Танева Снимка: БНР-архив
Стогодишнината ще бъде почетена и от Министерството на съобщенията с юбилейна марка, както и от БНБ, която подготвя юбилейна монета. От проф. Танева научихме, че част от празничните събития са „изнесени“ на различни сцени в столицата – БАН, НДК, СБК, както и в различни градове.

„Съпътстващата програма вече започна – допълва тя. – Съвместно с посолството на Бразилия у нас осъществихме цикъл от пет онлайн концерта, включващи неизпълнявани или рядко изпълнявани произведения от бразилски композитори. По повод Деня на франкофонията, заедно с посолството на Швейцария у нас, се проведе концерт, на който студенти изпълниха творби от български и швейцарски композитори. 

Планирали сме събития с подкрепата и на други посолства, културни центрове у нас и в чужбина. Предстои конкурсът „Верди“, организиран от Вокалния факултет. Лауреатите тази година ще имат възможност да пеят с оркестър Симфониета – Видин. Планираме концерт на Виктория Василенко, Мирослав Димов, Стоимен Пеев, Маргарита Илиева, Атанас Кръстев, Гергана Несторова, Петър Македонски, Ива Любомирова, Нона Кръстникова, Георги Бойкин – известни изпълнители, които са и млади надежди в нашите преподавателски редици. 

 Искам да отбележа, че всички по-значими фестивали у нас посвещават концерти на юбилея. Освен споменатите, това са също „Мартенски музикални дни“, „Аполония“, „Моцартови дни“ в Правец, Дни на камерната музика в Балабановата къща – Пловдив. Да не пропускаме и факта, че всички симфонични оркестри и оперни театри поне веднъж през юбилейната година ще предоставят сцена на наши изтъкнати студенти.“

Сто години несъмнено са респектиращ период от време, но, както е известно, по света има висши училища за музика с много по-дълга история. Независимо от това, НМА дава уникални възможности на своите студенти и преподаватели, според проф. Танева, която е учила, преподавала и водила майсторски класове къде ли не по света:

От гледна точка на човек, който е бил в доста европейски и извън европейски консерватории и музикални академии, мога да кажа, че НМА стои на изключително високо място. Не само защото така ми се иска, а по съвсем обективни причини – ние имаме изключително богата библиотека, преподавателска колегия, която се обновява, чудесно тонрежисьорско студио. Но преди всичко можем да се радваме на нещо, което липсва по света – Академичен симфоничен оркестър, с който студентите по дирижиране всяка седмица изнасят концерти, а солисти са представители на изпълнителските специалности. Имаме и хор, с който работят студентите по хорово дирижиране. Твърдя, че това е едно извънредно луксозно преимущество. Имаме с какво да се гордеем и какво да дадем на света.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15