Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патрис Рейсак – французинът, който снима българското море

Снимка: Патрис Рейсак

Какво е общото между Южна Франция и българското северно Черноморие? Ние ще ви дадем един от възможните отговори – Патрис Рейсак.

„Аз съм от Южна Франция, близо до град Тулуза. Това е голям град, намиращ се между океан и море и близо до Пирeнеите. Там е много красиво, приятно и горещо, но аз съм живял там много години и искам да видя ново място.“

Това ново място за Патрис се оказва Варна. Идва да живее в морската столица на България преди 7 години, запленен от свободния начин на живот и атмосферата на града. Започва да дава уроци по френски език онлайн на хора от цял свят и да снима. Определя себе си като фотограф любител, а любимата му тема е морето, което обожава. Казва, че тук, във Варна, открива хубави места и гледки, което му дава голяма мотивация и вдъхновение.

Аз обичам България, обичам морето и обичам Варна, защото има Морската градина, този прекрасен плаж и много специална атмосфера. Няма друг град в България с такава атмосфера. Хората са добри.“

Патрис вече говори добре български език, но признава, че не е било никак лесно. Иска да подобри нивото си и го прави чрез различни книги, които чете на странния за него език. И всичко това в името на любовта му към България и региона.

„Аз обичам тази част от Европа – тук, на Изток. Обичам и Гърция, и Румъния – всички Балкански страни са ми много интересни. Да живееш цял живот в една атмосфера не ми харесва. Имам нужда виждам нови места, защото сме един свят с много различни хора. И културата, философията на различните места ми е много интересна.“

От Франция му липсват много малко неща - семейството и приятелите му, но твърди, че лесно се адаптира и в България не му липсва нищо.

Интервю: Ваня Славова, БНР-Варна

Редактор: Весела Кръстева

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10