Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са правилата за гласуване на българите в чужбина

Снимка: Централна избирателна комисия

Гласуването в изборния ден започва в 7:00 часа местно време в присъствието на повече от половината членове на избирателната комисия. Като час за приключване от ЦИК посочват 20:00 часа, но не по-късно от 21:00 часа. В част от държавите изборният ден ще приключи по-рано от 20:00 часа заради вечерни часове, въведени от властите като противоепидемична мярка. ​

В изборното помещение не се допускат разговори от присъстващите на език, различен от българския. Членовете на СИК не могат да носят отличителни знаци на партия, коалиция или инициативен комитет и да участват в предизборна агитация.

Избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставени с химикал, пишещ със син цвят.

В случай че срокът на валидност на личната карта или паспорта на гласуващия е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. включително до датата на изборите, избирателят се допуска до гласуване.

Българските граждани с избирателни права, които не са включени в списъците за гласуване извън страната, се дописват на ръка от СИК и се допускат до гласуване, след представяне на документ за самоличност и декларация по образец. Декларацията е налична на уеб сайта на Централната избирателна комисия, в секция "Изборни книжа", като Приложение № 22 - НС. 

Ако избирателят покаже своя вот или го заснеме, бюлетината му не се пуска в избирателната кутия и той не се допуска до повторно гласуване.

Неграмотността не се смята за основание за гласуване с придружител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10