Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са правилата за гласуване на българите в чужбина

Снимка: Централна избирателна комисия

Гласуването в изборния ден започва в 7:00 часа местно време в присъствието на повече от половината членове на избирателната комисия. Като час за приключване от ЦИК посочват 20:00 часа, но не по-късно от 21:00 часа. В част от държавите изборният ден ще приключи по-рано от 20:00 часа заради вечерни часове, въведени от властите като противоепидемична мярка. ​

В изборното помещение не се допускат разговори от присъстващите на език, различен от българския. Членовете на СИК не могат да носят отличителни знаци на партия, коалиция или инициативен комитет и да участват в предизборна агитация.

Избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставени с химикал, пишещ със син цвят.

В случай че срокът на валидност на личната карта или паспорта на гласуващия е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. включително до датата на изборите, избирателят се допуска до гласуване.

Българските граждани с избирателни права, които не са включени в списъците за гласуване извън страната, се дописват на ръка от СИК и се допускат до гласуване, след представяне на документ за самоличност и декларация по образец. Декларацията е налична на уеб сайта на Централната избирателна комисия, в секция "Изборни книжа", като Приложение № 22 - НС. 

Ако избирателят покаже своя вот или го заснеме, бюлетината му не се пуска в избирателната кутия и той не се допуска до повторно гласуване.

Неграмотността не се смята за основание за гласуване с придружител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домът на Ася Илкова

Ася Илкова от Сарасота, САЩ: Има много нови българи тук, благодаря за съпричастността

В окото на урагана природата замря за час, казва Ася Илкова, която посрещна опустошителната природна стихия "Милтън" в дома си в Сарасота, където живее от 10 години. "Б яхме помилван и, поне в района, в който живея аз и доколкото се чувам с..

публикувано на 11.10.24 в 14:45
Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10