Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посланикът на Северна Македония беше извикан във външното ни министерство

Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Северна Македония в София Владимир Кръстевски е бил извикан на разговор в Министерството на външните работи, съобщи пресслужбата на ведомството. Поводът са зачестили прояви на език на омразата и дискриминация в Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани, деклариращи българско самосъзнание.
Българската страна е изразила недоумение и разочарование и от мащабната негативна кампания в Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“ Васил Гарванлиев, който в интервю заяви, че се чувства и българин, а в клипа му за "Евровизия" се вижда българският трикольор.
България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите с българска идентичност, навсякъде по света, посочват от министерството.

Още от категорията

Румен Радев

Президентът: Надявам се партиите в следващия парламент да съставят правителство

Президентът Румен Радев изрази опасението си, че в рамките на настоящата година може да се стигне до трети парламентарен вот. “Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да..

публикувано на 16.05.21 в 11:28
Буяр Османи

Външният министър на Северна Македония очаква среща с българския си колега

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи е изпратил приветствено писмо до новия първи дипломат на България Светлан Стоев и очаква среща с него, на която да се обсъди отварянето на пътя за преговори за еврочленство.  Османи е..

публикувано на 14.05.21 в 19:39

Премиерът и посланикът на САЩ: Борбата с корупцията в България е от основно значение

Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с текущата политическа ситуация в страната. Янев акцентира върху приоритетите на служебния кабинет и възможностите за..

публикувано на 14.05.21 в 19:32