Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дизайнерът Филип Бояджиев търси мястото на ценностите в съвремието

Най-новият проект на българина разкрива опасността от преекспонирането на българските национални герои

Снимка: личен архив

"conTEMPORARY TRADITION"– така е нарекъл експозицията си родният дизайнер Филип Бояджиев. Тя ще бъде представена пред публика в германската столица Берлин от 26 до 31 март.

Център на вниманието в нея са образите на българските национални герои и символите, свързани с националните ни традиции и самосъзнание. Водещо е желанието на Филип да накара публиката да преосмисли контекста, в който използва термини като „родно“, „национално“, „патриотично“. Според него ежедневието, в което живеем, отдавна е изменило както ситуациите, така и конотацията, с която използваме тези понятия. И ако не бъде подбран точният момент и послание, което човек би искал да внуши чрез тях, рискува да остане криворазбран. Думите пък може да предизвикат дори присмех, досада или отегчение, което не бива да допускаме.


Безмълвните погледи на българските революционери Христо Ботев, Васил Левски и Георги Раковски, наблюдаващи публиката от стените в едно от уютните средища за българска култура в германската столица – „Kuker Berlin“, вероятно ще породят редица въпроси, сред които и този, какво реално хората знаят за техните завети, борба и защитавани ценности:

„В различните слоеве на обществото вероятно се възприемат различно – посочи в интервю за Радио България Филип Бояджиев. - Мога да кажа, че една от причините да направя изложбата, беше моето вътрешно усещане, че тези герои започват „да губят пръстта под краката си”. Заради пренасищането с техните образи, те се превръщат по-скоро в обект на поп- културата.”

Причината за тази далеч не само българска девалвация е в стремежа да търсим упование в техните дела и вярвания, за да осмислим настоящето, чрез нашето минало.


„В своето време българските герои са се борели за свободата ни, а днес тя вече е даденост. Няма как да разглеждаме и транслираме техните действия директно в нашето съвремие, следвайки ги на сляпо – категоричен е дизайнерът. - Миналото за мен е един трамплин, една здрава основа, която безспорно трябва да помним. Не бива обаче да се опитваме то да населява настоящето ни.”

Филип вижда бъдещето на своята изложба като пътуваща и насочена преди всичко към българска публика. Въпреки това, без колебание приема поканата на германския домакин - българката Диляна Величкова, тъй като определя това като един чудесен експеримент с възприятията на публиката. Засега е убеден, че чужденец трудно би могъл да разбере неговото послание, но признава, че е нетърпелив мнението му да бъде опровергано.

Но кой всъщност е Филип Бояджиев и защо ви представяме поредното негово артистично предизвикателство?


Макар и млад, той вече е сред утвърдените имена в артистичните среди в България. Бързо съумява да открие своя път в необятната вселена на дизайна и се посвещава на изграждането на рекламно-визуалната идентичност на продукта. Стилът си определя по-скоро като минималистичен, но винаги съобразен с онова, което би било най-подходящо за съответния проект. За един от тях – преосмисляне на предназначението и духа на столичната улица „Малко Търново“, вече сме ви разказвали в публикация на Радио България. Пандемията осуетява намеренията за реализацията му в цялост, за която са необходими и немалко средства. Това обаче не означава, че работата е прекратена. Тъкмо обратното – в момента се създава специален уебсайт, разкриващ подробности от историята на една от най-късите, но емблематични улици на София.

Снимки: личен архив, Facebook /Филип Бояджиев

Още от категорията

Теодор Ушев

"Един уикенд на Изток" в Париж с над 30 български творци

Над 30 български творци участват в програмата на фестивала "Един уикенд на Изток", предаде бТВ.  За патрон на събитието е избран аниматорът Теодор Ушев, а писателят Георги Господинов е почетен гост . На въпрос как изглежда българската култура днес Ушев..

публикувано на 28.11.21 в 14:49

Нидерландецът Ханс Висема се обясни в любов на България с книга

Лесно ли е да обичаме родината си, когато се давим в новини за корупция, бедност, лични избори на основата на конспирации; можем ли със спокоен и трезв поглед да отсяваме истината от легендите за миналото си; нужно ли е да се надсмеем над..

публикувано на 28.11.21 в 10:25

За алпиниста Боян Петров и неговия път към върха разказва нова кинопродукция

На 29 ноември, в програмата на „Киномания 21“, предстои българската премиера на филма "Отново съм тук" (Here I am, Again). Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста...

публикувано на 28.11.21 в 07:15