Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите във Франция ще могат да гласуват въпреки ограничителните мерки

Снимка: БГНЕС

Франция е информирала Външното ни министерство, че предоставя статут на изключение от действащите във Франция общонационални и регионални ограничителни мерки за българи, решили да гласуват на нейна територия на изборите за българско Народно събрание на 4 април 2021 г..

От режима на изключение могат да се възползват гражданите, които ще гласуват в избирателните секции в Париж, Лил и Ница, намиращи се в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки“ (départements soumis à des "mesures renforcées"), където придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома и на които се налага да се придвижат на по-дълго разстояние от определеното в ограниченията. Те следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение в департаментите, поставени под „засилени мерки“ между 6 ч и 19 ч (Attestation de déplacement dérogatoire dans les départements soumis à des "mesures renforcées" entre 6h et 19h), в която да се маркира позиция „10. Призоваване по съдебни или административни причини“ (10. Convocation judiciaire où administrative).

Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк:

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със „засилени мерки“, българските граждани, които ще гласуват на 4 април 2021 г., следва  да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация. 

Копие на нотата може да бъде изтеглено от тук

МВнР напомня, че за придвижване след 19:00 ч. навсякъде във Франция се изисква и Атестация за придвижване след вечерния час (Attestation de déplacement dérogatoire „couvre-feu“), в която следва да се маркира позиция „5. Призоваване“ (5. Convocation). Атестацията е достъпна на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк.  


Още от категорията

Как българските училища в чужбина отбелязват 24 май, вижте в Търново

Велико Търново е домакин на фотографската изложба „Заедно около света на 24 май“ . Подбраните фотографии показват как българските училища в чужбина отбелязват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и..

публикувано на 15.05.21 в 11:05

Българите зад граница подават заявления за гласуване до 15 юни

Избирателните секции извън страната за предстоящите извънредни парламентарни избори ще се образуват със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни не по късно от 22 юни. Те ще определят местоположението..

публикувано на 14.05.21 в 19:59

Всяко бездействие в страната ще активира все повече гласове зад граница

Българската общност в Бостън отскоро има свой нов дом. Парите за закупуването на сградата сънародниците ни събрали чрез дарения, за да има място, в което да прекарват заедно, обединени от общите си интереси и любовта към родината. Милен..

публикувано на 12.05.21 в 13:30