Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третата вълна на коронавируса поразява млади хора, бременни жени и цели семейства

Големите нехранителни магазини отварят врати при определени условия

Снимка: БГНЕС

Цели семейства, много майки и бременни жени боледуват от коронавирус и много млади хора се намират в болница, съобщи на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, третата вълна на Covdi-19 по нищо на прилича на втората, но страната ни ще излезе успешно от нея. Министърът увери, че лечебните заведения са подготвени – най-вече заради факта, че много от медиците са ваксинирани и няма недостиг на лекари.

Проф. Костадин Ангелов
Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини и се очаква довечера решението да бъде взето на най-високо ниво, каза още проф. Костадин Ангелов. Ще бъдат доставени извънредно и 6 хил. дози Ремдесивир.

За една седмица броят на заболелите от коронавирус е нараснал с 23%, а на починалите с 5%, информира ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Той уточни, че стойностите са рекордни – 661 на 100 хил. души в момента са с Covid-19, а 20 на 100 хил. души губят живота си заради болестта. Същевременно заетостта на леглата в болниците за неусложнени пациенти нараства със 17%, а в интензивните отделения – с 22%. Така 69% от местата за хора в по-леко състояние в лечебните заведения са заети, както и 70% за пациентите в реанимация.

Ген. Венцислав Мутафчийски
България заема 6-о място в Европейския съюз по показателя 14-дневна заболяемост, докато броят на починалите ни нарежда на 4-о място, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим два пъти и половина броя на случаите, на приетите в болница и на починалите“, предупреди той. В страната с най-много заболели са областите Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен, а с най-ниска – Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

Доц. Ангел Кунчев
Икономическият министър Лъчезар Борисов заяви, че се предприемат някои облекчения по отношение на противоепидемичните мерки. Магазините за нехранителни стоки в търговските центрове ще могат да отворят врати, ако до тях има достъп от улицата или паркинг. Обектите с площ над 300 кв. м също ще продължат своята дейност, ако обособят по-малко пространство (до 300 кв.м.) за клиентите си, например чрез преградни стени. Освен това на открити площи вече ще може да се търгува.

Министър Лъчезар Борисов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25