Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство е само технически организатор на изборите в чужбина

Снимка: МВнР

По повод различни медийни публикации относно формирането на съставите на Секционните избирателни комисии - СИК, българското външно министерство поясни, че съгласно Изборния кодекс Централната избирателна комисия - ЦИК назначава СИК извън страната. ЦИК утвърждава списъци на резервните членове, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи и им издава удостоверения. Външно министерство предлага по един представител на държавата за член в СИК, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.

Посланиците и останалите служители в представителствата ни в чужбина са деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. Тяхната роля в изборния процес е ясно регламентирана и е организационно-техническа. Изпратихме указания на ръководителите на дипломатически и консулски представителства да не заемат страна в изборния процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс, се казва в съобщенето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25