Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията с Covid-19 продължава да увеличава своя обхват. Факт са и някои промени, които отделни държави направиха по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Германия постави България в категорията на „области с висока честота“. След обявяването на частичен локдаун у нас от 22 март, страната ни попадна и в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“.Пътуващите от районите с висока честота на заразяване е необходимо да имат доказателство, че нямат инфекция с коронавирус.

За целта те трябва да представят отрицателен тест на превозвача преди заминаване и на компетентния орган или на граничния контрол при влизане на територията на Германия. Всички влизащи в страната лица подлежат на задължителна 10-дневна карантина при спазване на разпоредбите на съответната федерална провинция.

Гърция удължи ограничителните мерки за влизане до 06:00 на 5 април 2021 г., съобщи посолството ни в Атина. До тази дата пристигащите в страната по въздушен, сухоземен или морски път, подлежат на задължителна 7-дневна карантина.

Изолацията може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Припомняме, че при влизане в Гърция се изисква и представянето на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането, както и на генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF). А компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди неговото качване. И още: гражданите, които пътуват поради крайно належащ професионален ангажимент и веднага след това напускат страната, не могат да влязат отново в Гърция до 05 април.

Франция отмени изискването за отрицателен PCR тест при транзитното преминаване със самолет през страната и престой до 24 часа в международната й транзитна зона. Необходимо е транзитните пътници, които пътуват със самолет, предварително да се информират за изискванията, свързани с пристигането в държавата, която е крайната дестинация на тяхното пътуване.

МВнР напомня, че за влизащите във Франция лица /независимо дали е по въздух, море или суша/ остава в сила изискването за представяне на отрицателен резултат от PCR тест, реализиран в рамките на 72 часа преди пътуването, както и необходимостта да бъде представена декларация, съдържаща задължение за спазване на седем дневна карантина при пристигане.

Норвегия въвежда задължителна карантина в специален карантинен хотел за завръщащите се в страната от неналожителни пътувания.Мярката влиза в сила от полунощ на 28 март. Те следва да бъдат настанявани в карантинен хотел за целия период на изолацията от 10 дни. Неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и др., като преценката се прави от норвежките компетентни органи.

Отменя се идействащата до момента възможност престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след представянето на отрицателен резултат от тест за Covid-19.

МВнР напомня, чена територията на Норвегия се допускат единствено чужди граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната. Желаещите да влязат в страната следва да се регистрират онлайн в рамките на 72 часа преди пристигането, както и да представят отрицателен тест, направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването. Влизащите в Норвегия лица следва да се тестват за Covid-19 на граничния пункт и да спазват 10 дневна карантина.

Не пътувайте към Малдивите!  Заради сигнали за заразени и карантинирани българи на островите, МВнР препоръчва на сънародниците ни да не пътуват за Малдивите. Ако все пак пътуването е неотложно, българските власти препоръчват на гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на Covid-19, както и да подготвят достатъчно средства за покриване на разходите по настаняване, храна и самолетен билет в случай на карантиниране.

Необходимо е, също така, лицата да се запознаят със здравните протоколи за превенция от заразата, както и със съобщенията, качени на сайта на Министерството на здравеопазването на Малдивите. 

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40