Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чехия и Словения с нови изисквания за пристигащите от България

Снимка: архив

От 29 март Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България. Необходими са предварително попълване и изпращане на електронен формуляр на пътуващия, PCR тест направен до 72 часа преди пристигането. Не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след влизането в страната, следва нов PCR. До получаването на резултатите от него гражданите са длъжни да се самоизолират. Изключенията от тези правила важат за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите в посока Германия. За тях ще се изисква антигенен или PCR тест, направен не по-рано от 36 часа преди пристигането.

Словения също въвежда от 29 март наличието на задължителен отрицателен PCR тест за влизане в страната. Заради пандемията в Словения от 1 до 11 април се въвежда затваряне на редица дейностни, предупреди българското външно министерство. 


Още от категорията

Жълт код за опасни горещини в 16 области на България

Във вторник над страната ще е слънчево със слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 32° и 37°.  В София термометърът ще показва до 33° на сянка. Над Черноморието ще има лек бриз,..

публикувано на 26.07.21 в 16:15

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000..

публикувано на 26.07.21 в 11:01

Добри треньори и родители превръщат деца с увреждания в хора, готови за успех

Боян е дете на 15 години от София, един от онези, които растат и успяват да се справят в живота, въпреки синдрома на Даун. Той е надскочил възможностите на повечето от връстниците си и е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с..

публикувано на 26.07.21 в 10:15