Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път българите в Хановер ще имат избирателна секция

Снимка: архив

13 493 българи в Германия заявиха желание да упражнят правото си на глас на парламентарния вот на 4 април. В резултат в страната ще бъдат открити 69 избирателни секции в 58 населени места.


В нота до българското Министерство на външните работи германските власти са посочили, че при организирането на вота трябва да се спазват хигиенните мерки (разпоредби за разстояние, носене на маски и др.), приложими в съответната федерална провинция. Българската страна е отговорна за поддържането на реда в избирателните секции, като германските органи за сигурност и обществен ред ще осигурят външната сигурност на сградите и реда извън тях.

За първи път на изборите за 45-то народно събраие ще има избирателна секция в Хановер, съобщи за БНР Гергана Науман, председател на сдружението на сънародниците ни в Хановер – „Българи(я) в Хановер” / Bulgar(i)en in Hannover e.V/.



Гергана Науман
„Мога да кажа, че за три дни успяхме да достигнем необходимата бройка, според българското законодателно право, за отваряне на изборна секция – казва нашата сънародничка в Хановер.– Естествено, с увеличаването на мерките за локдауна имахме доста активна работа по отношение на възможностите да се проведе този изборен процес. Все пак едно обяснение за тези, които може би не знаят –между 1 и 5 април Германия иска колкото се може повече да се ограничат срещите между хората. Точно на 4 април всъщност ще се състоят нашите избори. Ние нямаме местната администрация, която да подпомогне организирането на тази секция, което ни коства големи усилия. Свързват се с нас хората, например един 75-годишен лекар, който от 50 години е в Хановер днес ми се обади с въпрос, може ли да участва в изборите за български парламент. Просто това са разговори, които дават сила да видим необходимостта и големия интерес на хората да участват в този много важен ден.”

Според правилата, разписани от Централната избирателна комисия, гласуването зад граница в изборния ден започва в 7:00 часа местно време в присъствието на повече от половината членове на избирателната комисия. Като час за приключване е посочен 20:00 часа, но не по-късно от 21:00 часа. В част от държавите, където сънародниците зад граница ще упражнят гражданското си право, изборният ден ще приключи по-рано от 20:00 часа заради вечерен час, въведен от властите като противоепидемична мярка. ​

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10