Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анималистични картини грейнаха върху електрически табла в София

10
Снимка: Анелия Александрова

Представям си градската среда изпълнена с изкуство, носещо позитивно настроение, казва художничката Анелия Александрова – АЯ. Тя е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия в София и търси начини как „сивите и безлични калкани и фасади да бъдат претворени в цветни стенописини творби с послания за опазване на природата с нейната флора и фауна”. Мечтата ѝ е старите електрически табла да бъдат преобразени в картини в синтез с тези стенописни решения. „По този начин градът ни ще стане по-зелен и ведър, пренасяйки честица от природата по стените на сградите. Природата ще се доближи до нас, особено по-време на социална изолация”.

Най-новия си проект АЯ е нарекла ”Пътепис на анималистичното изкуство”, с който развива идеята за галерия на открито в условията на епидемични мерки. Прави пряка връзка между етимологията на думата пътепис – „пътувам” и „пиша”, но съотнесена към изкуството – „Вървя и рисувам!”. Творбите ѝ ни предлагат да тръгнем по стъпките на художника, създаващ връзка на природата с градската среда чрез анималистични образи населяващи електроразпределителните касети по централната софийска улица. „Иван Вазов“.

Бих искала чрез цветните анималистични образи върху двете електрически табла да накарам хората да отключат доброто в себе си и да преоткрият любовта си към животните. Да направя сивото им ежедневие малко по-цветно, носещо свежо настроение, особено по време на строги епидемиологични мерки и социална изолация”, споделя художничката пред Радио България.

В живописната творбата „Приятели“ е въплътена идеята за хармоничното съжителството между различните видове животни – куче, котка, заек и птица. Както животните могат да изградат приятелски взаимоотношения помежду си, така и хората трябва да се научат да живеят в разбирателство и уважение помежду си, независимо от тяхните различия, категорична е Анелия и отрежда централно място в композицията за един от най-добрите приятели на човека – кучето. Санбернарът е лавинно куче спасител, но тук е представен като закрилник на синявицата, която е защитен вид в България. Частицата природа изобразена в сапунения мехур е една символична препратка към илюзорния свят, в който живеем. Тя ще остане само спомен в нашето въображение, ако не съумеем да я опазим.

В другата творба - „Полет“, е заложена символичната идея за стремежа на свободния дух към висини, на съзидателната сила на мисълта и разгръщането на творческия потенциал на човека.Орелът е символ на просперитет, слава и могъщество. Залегнала е концепцията за взаимното опазване на електропреносната мрежа от повреди, вследствие на досега ѝ с птици.

Мисията на тези анималистични табла е да накарат хората да бъдат по-добри както към животните, така и към себеподобните, полагайки грижа за опазване на природата и нейното животинско царство”, споделя още Анелия Александрова-АЯ.

Електрическите табла с живописните композиции „Приятели“ и „Полет“  са реализирани са по програма „Творчески инициативи“  с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е част от кампанията „Цветни улици“ на столичното електроразпределително дружество.


Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Анелия Александрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14