Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа Рисърч": 6 или 7 политически партии влизат в следващия парламент

Снимка: alpharesearch.bg
От 6 до 7 партии могат да минат 4%-та бариера, но нито една политическа сила няма да е близо до парламентарно мнозинство. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", реализирано със собствени средства, в навечерието на парламентарните избори - в периода 27-30 март.

Увеличава се дистанцията между основните политически сили – ГЕРБ и БСП. Спадът при левицата е свързан отчасти с притеснения от гласуването сред по-възрастните й симпатизанти. Близки са позициите между третата и четвъртата политическа сила – "Има такъв народ" и ДПС, и петата и шестата – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. По-ниска избирателна активност ще увеличи тежестта на ДПС и „Демократична България“, а на ВМРО ще позволи да мине 4%-та бариера.

Всеки десети от решилите да гласуват има сериозни притеснения заради Covid пандемията, а други 36% - „известни притеснения“.

Според проучването на Алфа Рисърч, реализирано със собствени средства, към момента готовност да отидат до урните изказват 51% от постоянно пребиваващите в България избиратели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34