Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти: Решението не е Терминал 2, а избирателната секция

Снимка: БГНЕС

В навечерието на парламентарните избори Студентският клуб на политолога към СУ „Св. Кл. Охридски“ насърчи младите хора да разсъждават на тема „Защо ще гласувам“ и чрез есетата си да изтъкнат аргументи в подкрепа на гражданската активност. Както в чужбина, така и у нас на 4 април се очаква много повече младежи да пуснат своята бюлетина, осъзнавайки съдбовността на избора кой да преведе България през икономическата, институционалната и моралната криза.

Бъдещите политолози няма как да останат безучастни, тъй като имат пряко отношение към политическите процеси и са длъжни да посочат мотиви за заставане пред изборните урни, смята председателят на клуба Атанас Радев.


„В есетата има много съдържателни отговори на този въпрос – продължава той. – Направи ми впечатление един от тях – че не Терминал 2 е решението, а избирателната секция, тъй като заминаването е бягство от поемането на отговорност. И имайки предвид, че това е написано от студент, можем да направим изводи за нагласите сред младите хора. Всъщност ние всеки ден правим своя избор, ако щете с отиването до магазина, с избора на университет и т.н., който на по-късен етап рефлектира не само върху нас самите като личности, но и върху обществения живот. Така че участието в изборите не е еднократен акт и след сформирането на новото управляващо мнозинство тепърва предстои поставянето на стратегическите приоритети за младите хора и приемането на Националната стратегия за младежта.“

Ще успеят ли обаче избирателите да излъчат парламент, съотносим с глобалните проблеми и решенията, които очаква обществото ни за справяне с всеобхватната криза?

„Посланията са разнопосочни, дебатите са съотносими с елементарни нападки, не се вижда ясна концепция за това какво ще прави България в следващите четири години – отговаря Атанас Радев. – На нас обаче ни предстои възстановяване от коронакризата, настройване на икономиката спрямо Зелената сделка, реформиране на ключови сектори, затова и дебатите трябва да се водят в тази насока. Мен лично ме притеснява фактът, че политиката е слязла на ниво, наподобяващо междусъседски отношения. Липсват идеи и воля от страна на политическия елит за промяна на случващото се в страната. Епидемията от Covid-19 също повлиява върху предизборните кампании, които се водят в големите медии и чрез статуси във фейсбук. Отделно тя се отразява и на гражданското участие – хората, затворени по домовете си, имат много повече време да наблюдават какво се случва в страната и осъзнават ключовото значение за кого ще гласуват. Именно по време на криза се установява какъв е капацитетът на управление и въобще на българската политика.“

Младите хора издигат върховенството на закона, което ще гарантира правата и задълженията на всеки един от тях, като основен приоритет пред новата власт. Желаят също така да се чува техния глас в обществото, да имат условията за усвояване на различни умения, да се развиват кариерно.

Правейки оценка на изпълнението на Националната стратегия за младежта 2010-2020 г. се вижда, че е прекъснат диалогът между отговорните за младежките политики на национално и на местно ниво – казва още Атанас Радев. – В този смисъл е похвално, че в момента се включват много млади хора в политически проекти. И не съм съгласен с израза – вие, младите хора, сте бъдещето. Не, ние не сме бъдещето, ние сме настоящето поради простата причина, че бъдещето е там някъде в неизвестното.“

Според бъдещия политолог младите хора имат силни оръжия за присъствие в политиката – идеализъм, страст и необремененост с порочни практики. Те също така притежават експертиза и желание да изградят живота си в родината, но по европейските правила. Затова и след събуждането на гражданската им енергия по време на антиправителствените протести се очаква да бъдат не само участници, но и коректив на политическия процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25