Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископската базилика в Пловдив отваря врати за туристи

Снимка: plovdiv.bg

По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата ще бъде официално открита реставрираната Епископска базилика на античния Филипопол или днешен Пловдив. Дългоочакваното събитие ще се състои на 18 април и ще бъде излъчвано онлайн на сайта на Община Пловдив и на Фейсбук страниците на Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“.


След 5-годишна реставрация на сградата и възстановяване на уникалните мозайки, базиликата ще бъде достъпна за пловдивчани и гости на града. Сградата е уникална със своя мащаб, с архитектурното си решение и декорацията, нареждайки се сред най-представителните раннохристиянски обекти в тази част на Балканите. Неслучайно тя е включена в листата за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Още за този безспорен архитектурен шедьовър ще научите от статията „Нов живот за древната епископска базилика в Пловдив“ от колекцията на Радио България.  

Снимки: plovdiv.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35

Археолози проучват производствения комплекс на "Солницата" край Провадия, работил преди хилядолетия

Производственият комплекс в праисторическото селище "Солницата" край Провадия ще бъде обект на проучвателна работа по време на настоящия, 20-и поред, археологически сезон на обекта. Той се намира на около 100 метра от древното селище и е на..

публикувано на 10.08.24 в 11:15