Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 хиляди души в Турция са заявили желание да гласуват

Снимка: БНР

В 7:00 ч. започна гласуването за новия български парламент във всичките 35 избирателни секции в Турция. 21 хиляди души предварително са попълнили декларации, че желаят да упражнят правото си на вот. Дълги опашки се очакват в Истанбул, Бурса и Чорлу заради големия брой избиратели, предава пратеникът на БНР Тоня Димитрова. 

За хората с български паспорти наложеният полицейски час не важи и те могат свободно да отидат до избирателните секции, които от вчера се охраняват от турската полиция. Новото при този вот е че българските изселници имаха възможност както предварително да попълнят своите декларации, така и да го направят на място. Този път няма масово пътуване до България за вота. 

Голямата неизвестна е дали традицията в Турция да се регистрира най-високата избирателна активност зад граница ще бъде спазена и днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Коларов и неговият път с виолончело към академична кариера в САЩ

Николай Коларов е български виолончелист, който вече близо 30 години гради академична кариера и развива концертна дейност в Минесота, САЩ. Дългият път отвъд Океана за него е свързан с желанието да започне магистратура в областта на струнните..

публикувано на 06.08.24 в 10:50
Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12