Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниска избирателна активност спрямо предходните парламентарни избори

| обновено на 04.04.21 в 19:16

38,2% е избирателната активност към 17.00 ч. на днешния 4 април, когато България провежда избори за 45-о Обикновено народно събрание, сочат данните от екзитпола на социологическата агенция-партньор на БНР - "Галъп". За сравнение избирателната активност към този час на предишните парламентарни избори през 2017 г. е била 42%, каза в интервю за БНР социологът Светлин Тачев. "Избирателната активност на тези избори е малко по-ниска, което е нормално на фона на ситуацията с коронавируса, но за мен е положителен знак, че хората изявяват желание да излязат и да упражнят своето право на избор“, коментира той.

Малко над 30% е избирателната активност на парламентарните избори към 15.00 часа, изчисляват от "Галъп" – агенцията, която е партньор на БНР за вота. За програма "Хоризонт" социологът Светлин Тачев уточни, че това е с 4% по-малко от 2017 г.

Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

Петкова уточни, че засега гласуват повече хора в активна възраст, най-вече тези над 30 години. „Между 30 и 60 години в най-голяма степен са гласували“. 

Младите гласуват по-скоро следобед, допълни тя. Петкова призова хората да са активни при екзитпола, защото това е „единственият шанс да се получат резултати от изборите още тази вечер“. „Знаем, че ЦИК ще брои бавно. Този път протоколите са доста усложнени.“, каза Петкова пред програма „Хоризонт“ на националното радио.

Централната избирателна комисия отчете 18,9% избирателна активност към 12 часа, предаде БНР. 7,6% е била избирателна активност в цялата страна до 10,00 часа. Активността е била с 0,8 на сто по-ниска от тази спрямо същия момент на предишния парламентарен вот през 2017 г. Най-ниска е избирателната активност към 10 часа в Силистра – 4% , а най-висока в Монтана и Враца с по 11%.

Няма да има удължаване на изборния ден – той приключва в 20 часа. Ако има желаещи пред  секциите, продължава да се гласува, но не по-късно от 21 часа. Това обявиха говорителите на Централната избирателна комисия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35