Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-ниска избирателна активност спрямо предходните парламентарни избори

| обновено на 04.04.21 в 19:16

38,2% е избирателната активност към 17.00 ч. на днешния 4 април, когато България провежда избори за 45-о Обикновено народно събрание, сочат данните от екзитпола на социологическата агенция-партньор на БНР - "Галъп". За сравнение избирателната активност към този час на предишните парламентарни избори през 2017 г. е била 42%, каза в интервю за БНР социологът Светлин Тачев. "Избирателната активност на тези избори е малко по-ниска, което е нормално на фона на ситуацията с коронавируса, но за мен е положителен знак, че хората изявяват желание да излязат и да упражнят своето право на избор“, коментира той.

Малко над 30% е избирателната активност на парламентарните избори към 15.00 часа, изчисляват от "Галъп" – агенцията, която е партньор на БНР за вота. За програма "Хоризонт" социологът Светлин Тачев уточни, че това е с 4% по-малко от 2017 г.

Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

Петкова уточни, че засега гласуват повече хора в активна възраст, най-вече тези над 30 години. „Между 30 и 60 години в най-голяма степен са гласували“. 

Младите гласуват по-скоро следобед, допълни тя. Петкова призова хората да са активни при екзитпола, защото това е „единственият шанс да се получат резултати от изборите още тази вечер“. „Знаем, че ЦИК ще брои бавно. Този път протоколите са доста усложнени.“, каза Петкова пред програма „Хоризонт“ на националното радио.

Централната избирателна комисия отчете 18,9% избирателна активност към 12 часа, предаде БНР. 7,6% е била избирателна активност в цялата страна до 10,00 часа. Активността е била с 0,8 на сто по-ниска от тази спрямо същия момент на предишния парламентарен вот през 2017 г. Най-ниска е избирателната активност към 10 часа в Силистра – 4% , а най-висока в Монтана и Враца с по 11%.

Няма да има удължаване на изборния ден – той приключва в 20 часа. Ако има желаещи пред  секциите, продължава да се гласува, но не по-късно от 21 часа. Това обявиха говорителите на Централната избирателна комисия. 

Още от категорията

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения...

публикувано на 22.06.21 в 17:31

Вотът − организация, очаквания, цена

Задължителният машинен вот е най-голямата новост на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, на 11 юли . Изключения от това правило са възможни в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 22.06.21 в 16:03

6 партии влизат със сигурност в новия парламент

3 седмици преди парламентарни избори , 1,5% делят първите две политически сили, борещи се за лидерство в 46-я парламент , сочи национално представително проучване на "Тренд“, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на в. „24 часа“. Според данните от..

публикувано на 22.06.21 в 09:39