Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Италия гласуват в 22 избирателни секции

Българското посолство в Рим
Снимка: mfa

Гласуването на българските граждани ще се признава от италианските власти за уважителна причина при тяхното придвижване до избирателните секции. Необходимо е обаче да се попълни обичайната за това в условията на ограничителните мерки декларация. Това се налага, тъй като от 3 до 5 април Италия е изцяло червена зона и за в сила строги рестрикции за придвижвания и пътувания, съобщава кореспондентът на БНР в „Страната на ботуша“ Елена Шаханова.

22 са избирателните секции в Италия, в които са се записали над 2500 българи. Секциите са в по-важните градове на 13 области по цялото протежение на Апенините, без островите Сардиния и Сицилия. Изключение е селището Acconia di Curinga в южната област Калабрия. То датира от времето на древните гърци и сега има към 6 хиляди жители, от които българите са над 200 души. За първи път има секции в Генуа, главният град на област Лигурия, където българите са към 800 души. Много повече са сънародниците ни в област Ломбардия - почти 10 хиляди. Затова в Милано избирателните секции са 3 - в Генералното консулство и в две училища. Две са секциите в посолството ни в италианската столица. Заедно с тези още две селища, в област Лацио има най-много избирателни секции. Своето седалище за вота е предоставило почетното ни консулство за област Емилия-Романя в Болоня.

Как днес, след като гласуват, българите ще отбележат католическия Великден заедно с италианските си приятели, чуйте в репортажа на Елена Шаханова.


Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой Ден на културното наследство в канадската провинция Британска Колумбия

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в канадската провинция Британска Колумбия. Документът е подписан лично от кмета на Ванкувър, а заслугата  за това е на екипа на Генералното консулство на България в Торонто, воден от Велислава..

публикувано на 22.05.24 в 12:45

В Аржентина се провежда седмица на българската култура

С прожекция на филм "В търсене на Полихрон" на 20 май бе открита Седмицата на българската култура в Аржентина. Организатори на поредицата културни събития за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на..

публикувано на 22.05.24 в 11:57

"Неразказаните истории на българите" в Атина

Изложба "Неразказаните истории на българите"е подредена в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина, Гърция. Събитието е организирано от Културен център "Иван Селимински" и гръцкия център, в сътрудничество с..

публикувано на 21.05.24 в 10:55