Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи в Чикаго: Не сме апатични към ситуацията в България

Избирателна секция в Български Културен Център „Магура” в Чикаго
Снимка: bulgariasega.com

Българите в Америка ще затворят днешния изборен ден, заради часовата разлика. Българската общност отвъд Океана е най-многолюдна в Чикаго. В града и предградията са регистрирани общо 5 избирателни секции на следните адреси: 

- в Генералното консулство: 737 N, Michiganave., Suit 2105, Chicago, Il 60611

-1431 Lee St., Des Plaines, IL

-16. 832 Lee St., Des Plaines, IL

- 415 W. Golf Rd. #7, Arlington Heights, IL

- Bulgarica Center, 1120 Elmhurst Rd., Countryside Ct., Mount Prospect, IL

Ще гласуват ли сънародниците ни в Града на ветровете и ако да – какво ги подтиква да упражнят гражданското си право? Кореспондентът на БНР в града Елена Цанева попита четирима от близо 200-хилядното българско Чикаго.

Крася Блянгова е от 21 години в Америка и досега не е гласувала, но тази година е категорична че ще упражни правото си на вот:

„Заради майка ми, брат ми и роднините, които живеят там. Да, знам, че всичко е политизирано, че не е лесно да управляваш една страна. Време е повече млади хора да влязат в управлението на държавата и да се тръгне нанякъде. Да си кажа честно, никак не ми харесва настроението на някои наши сънародници, които смятат, че след като сме напуснали страната ние вече не сме българи. Нас много ни интересува какво става в България, защото през всичките тези години ние поддържаме живота на нашите роднини и не може да ни е безразлично какво се случва в родината.“

Цветелин Цонев е най-младият от анкетираните сънародници и с най-кратък емигрантски стаж. Признава, че няма особено голям интерес към изборите в България.  Друг наш сънародник – Николай Блянгов, заявява, че откакто е в Америка не е гласувал, но днес ще го направи:

„Като потвърждение на това, че не сме апатични към ситуацията в България, освен че ще гласувам, ще участвам в избирателната секция и ще имам възможност да сравня опита си като участник в избирателни комисии в България преди години и сега как това ще се случи, след 20 години в Америка“, обяснява мотивите си българинът.

Стела Тахрилова е строителен инженер по образование, а в Чикаго се занимава с продажба на имоти, категорична е, че ще гласува.

„Много станаха годините ми в Америка. Боли ме душата и много искам да се върна в родината си. Ще гласувам! Боли ме за добродушния ни народ, който беше толкова гостоприемен тогава, когато аз бях там. Боли ме за професионалистите, които все още живеят в държавата ни, за младите хора. Ние сме в чужбина да създаваме други държави, а болката и обичта по родината ни изяждат отвътре. Точно затова отивам да гласувам, и ще заведа на инвалидна количка и неподвижната си майка“, споделя през сълзи Стела Тахрилова.

Анкета: Елена Цанева, Чикаго


Още от категорията

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас пред бюста на Сирак Скитник в Българското национално радио

България като "лятна дестинация" за българчетата, родени в чужбина

За много от българчетата, родени зад граница, от години България се е превърнала в „лятна дестинация“. Те посещават родината на родителите си основно през лятото, по време на ваканция.  Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас са две такива деца. Те..

публикувано на 04.08.21 в 11:15

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25