Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартин Кърнолски, Сингапур: Гласуваме заради децата си

Мартин Кърнолски
Снимка: martinkarnolsky.com

В избирателната секция в Сингапур, предварително заявилите желание да гласуват на парламентарните избори българи са 78. Един от тях е Мартин Кърнолски, с когото се свързахме, за да ни разкаже, защо за него е било важно да гласува, въпреки че живее далеч от България:

„Както говорихме с жена ми и други българи тук с малки деца, гласуваме за децата си. Ние тук не сме емигранти, а сме поканени да работим. Предимно такъв тип са българите в Сингапур. Когато ни изтекат договорите, ще се приберем в България. Тя, разбира се, трябва да бъде добро място за живеене на нашите деца – казва Мартин Кърнолски и допълва: – Искаме да вярваме, че гласът ни е важен.“

По официални данни българите в Сингапур са между 300 и 350, включително деца и тийнейджъри, които нямат право на глас. Според Мартин, въпреки че първоначално заявилите желание да гласуват са 78, на практика техният брой ще бъде над 100 души, или повече от 1/3 от сънародниците ни там.

Изборният ден в Сингапур е към края си. Сънародникът ни споделя, че изборите там са били добре организирани, а гласуването е протичало спокойно.

„Държавата Сингапур упражнява контрол над това, което се случва, в моменти, когато има струпване на хора, и е заявила официално една, но вероятно са били поне три проверките за спазване на правилата за безопасност в секцията.“

За това, какви промени трябва да се случат, за да бъде България по-добро място за живеене, Мартин Кърнолски казва:

„Първо, трябва да видим така желания закон за лустрацията, който 30 години някак не можа да се реализира. Второ, за всички нарушения на закона на високо ниво – депутатско и правителствено, когато някой е виновен, той трябва да си получи наказанието. Живея в Сингапур. Тук корупция няма. Знаете ли защо? Защото, когато ги хванат, всички отиват в затвора – и този, който взима, и този, който дава. Законите са много строги, наказанията са много строги, и те се изпълняват. Това е.“

Още от категорията

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас пред бюста на Сирак Скитник в Българското национално радио

България като "лятна дестинация" за българчетата, родени в чужбина

За много от българчетата, родени зад граница, от години България се е превърнала в „лятна дестинация“. Те посещават родината на родителите си основно през лятото, по време на ваканция.  Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас са две такива деца. Те..

публикувано на 04.08.21 в 11:15

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25