Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Франция българите гласуват в 17 изборни секции

Студенти в Страсбург: Има доста желаещи да гласуват, но организацията е добра

| обновено на 04.04.21 в 18:55
Снимка: Калин Цвятков

Във Франция са разкрити 17 изборни секции за вота на сънародниците ни на парламентарните избори 2021. Освен в дипломатическите ни представителства в Париж и в Страсбург, българите гласуват в 13 населени места.Предвадварително бяха регистрирани 18 секции във Франция, но Централната избирателна комисия взе решение за затваряне на изборната секция в Моасак и незапочване на изборния ден там след категорична забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера. По информация на българското посолство в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Тя се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, Grande Rue Saint Michel, 31400 Toulouse.

Организацията на изборния процес в секциите във Франция е съобразена с последните санитарни ограничения, които бяха въведени от властите. Напомняме, че Франция даде статут на изключение от ограничителните мерки за българите, желаещи да гласуват в днешния ден. Така, например, сънародниците ни, живеещи в Париж, Лил и Ница (в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки“),  следва да попълнят специална Атестация за придвижване по изключение.

В Страсбург, където живее многобройна българска диаспора, изборният ден протича спокойно и без усложнения, въпреки частичния локдаун, в който се намира града, научаваме от Калин Цвятков – студент по право в Страсбургския университет.

„Изборният ден мина много бързо за мен, тъй като нямаше голяма опашка – каза Калин. – Регистрирахме се преди това в Интернет, защото все пак гласуваме в чужбина. Но дори нямаше нужда на място да попълваме специални документи и чаках по-малко от 5 минути. На опашката имаше към 5-6 души!  Освен това не трябваше да попълвам специална декларация за придвижване, защото живея на по-малко от 10 км. от посолството и не се изисква такава от властите. Но познавам българи, които имат проблеми със стигане до секцията и им се наложи да попълват въпросната декларация.“


Страсбург е известен и като университетски град. Тук живеят и учат много български студенти. Сред тях е и 22-годишната Рая Димитрова, студентка по Международни отношения, която избра да гласува в ранните часове на днешния изборен ден.


Имаше доста хора, които искат да гласуват, но организацията беше добра и не чакахме дълго на опашка. Всички мерки бяха спазени, всички бяха с маски, имаше осигурени гелове, нови химикалки, осигурена беше дистанция между хората, така че нямах никакви притеснения. Освен това  организаторите на изборите в чужбина се погрижиха ние да имаме легитимни документи, с които да се обосновем пред властите за нашето излизане от дома в условия на частичен локдаун в града, за което сме благодарни!“

Как протича изборният ден в Париж? Впечатленията на Валентина Савова, която гласува в Българското посолство:


„Много слънчев ден за Париж. Това е Великден, небето е синьо и да речем, че това е добро предзнаменование за нашите избори. Защото в този пролетен ден, около посолството цареше доста оживление. Виждаше се желанието на хората да гласуват, които бяха дошли повече от всякога. Към 11 часа се виеше опашка от около 200 човека, която преминаваше даже в съседната улица. Всички хора смятат, че участието в тези избори е по-масово от досега. Иначе организацията беше съвсем нормална, спазваха се всякакви дистанции между хората, всички бяха с маски, вътре в самата сграда и в двора. 


Мина без проблем. Самото гласуване и попълване на декларации на тези, които не бяха заявили предварително, че ще гласуват, беше кратко. Но чакането отвън беше около час. Което е нормално. Защото хората бяха повече от това което се очакваше.”

Снимки: Калин Цвятков и Валентина Савова

          


Още от категорията

За българите в Кипър: Информационни дни за социалното осигуряване

Българската общност в Кипър ще може да получи информация по въпросите на социалното осигуряване на 22 и 23 юни. Събитието се организира от Службата по трудовите и социални въпроси към Министерството на труда и социалната политика и Посолството на..

публикувано на 17.06.21 в 18:34

Гласуването на българската диаспора добавя стойност на изборите в страната

На предсрочния парламентарен вот на 11 юли за първи път в чужбина се очаква да се разкрият рекордните над 750 избирателни секции. От 30 години диаспората гласува извън страната, но това право все още предизвиква спорове. За живеещият в Лондон..

публикувано на 17.06.21 в 12:29

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост , не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната...

публикувано на 15.06.21 в 18:46