Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Антонова, Бразилия: Който и да спечели изборите, да мисли повече за общото и по-малко за себе си

Българите в Бразилия могат да упражнят правото си на вот в изборите за 45-о Обикновено народно събрание в избирателни секции в столицата Бразилия и в Сао Пауло. В секцията в Сао Пауло, където живеят най-много наши сънародници, предварително желание да гласуват са заявили 60 души. Зорница Антонова от българското неделно училище в Сао Пауло е  член на избирателната комисия в града. На въпроса защо е важно българите в чужбина също да отидат до урните и да дадат своя глас, тя отговаря:

 „Както при вземането на всякакво решение, нещата изглеждат по един начин отвътре, а по-друг отвън. Мисля си, че общо ние всички, българите, които не живеем в България,  имаме по-различен поглед на нещата, по-различни идеи, с които можем да помогнем на страната ни да се развива по-добре.“

В момента ситуацията около пандемията на коронавирус в Бразилия е много сложна. Може би, това е най-лошият период откакто е започнала. Затова избирателният процес там върви по-слабо. Но въпреки това идват хора, които първоначално не са подавали заявления за гласуване.

„Като се има предвид, че всичко е затворено, че сме в локдаун, все пак има хора, които дойдоха да дадат своя глас, това е много важно и трябва да се оцени“, казва Зорница Антонова.

За това, как българите оцеляват в Бразилия в условията на корона кризата тя казва, че е трудно, тъй като сред нашите сънародници там има много музиканти, за които е доста трудно да работят виртуално. Но въпреки това те се поддържат и се справят с проблемите. Спазват необходимите мерки и гледат напред. Има и оптимизъм относно развитието на България в следващите 4 години.

„Знаете ли, на мен ми се иска само едно нещо – който и да спечели изборите, да мисли повече за общото и по-малко за себе си. За мен това би било решението на какъвто и да било въпрос – ако мислим повече за общото и по-малко за себе си“, каза пред Радио България Зорница Антонова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57