Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

165 секционни комисии зад граница са съставени само от доброволци

В Цюрих се чака между 2 и 3 часа за гласуване, не изключват и удължаване на изборния ден

Димитър Иванов

От 465 секционни избирателни комисии отвъд пределите на България, в 165 няма нито един представител на българска институция, съобщи за Радио България Димитър Иванов – глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света. „Тези комисии са съставени изцяло от български граждани, които са поели една голямата отговорност по организиране, провеждане и отчитане на изборите. Някои от тях за първи път участват в тези комисии, а с тази дейност се носи и съдебна отговорност“, уточнява сънародникът ни.

В Швейцария, където Димитър Иванов живее от 20 години, днес има общо 8 избирателни секции. В последните 15 години се наблюдава утрояване на българите там:

„В Швейцария не живеят много българи, може би са около 15 хиляди в момента с двойно гражданство. Но когато аз дойдох бяха под 5 хиляди“, казва българинът.

По думите на Димитър Иванов в Цюрих сънародниците ни чакат между 2 и 3 часа, за  да упражнят правото си на глас. Затова той не изключва удължаване на изборния ден.

Пандемията от Covid-19 допълнително утежни изборния ден. Заради епидемичните мерки в много държави секционните комисии имат специални разрешения да останат в изборното помещение вечерта и да отчетат гласовете, казва Иванов.

„Имаме и други, човешки фактори, които ни пречат, за съжаление. Това е, че външно министерство и ЦИК, по предложения на посолства и консулства, решиха съставите на Секционните избирателни комисии в Испания, в Германия, въпреки очакваната рекордна активност, да бъдат само от 5 души. При условие, че досега изборите са били провеждани с пет-членни секционни комисии. Но сега са необходими двама-трима души, които да се занимават само с анти-ковид мерките. Тези аргументи не бяха чути от институциите и те оставиха гражданите да работят пряко сили, защото не искаха да направят това, което трябваше да се направи- да увеличат съставите на секционните избирателни комисии.“

Още за отговорностите и проблемите пред работата на изборните доброволци при вота за 45-о народно събрание чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02