Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Самичкова, Лас Вегас: Очаквам в България да има по-чиста политика

Снимка: Мария Самичкова

153-ма българи в Лас Вегас са заявили предварително желание да гласуват на изборите за 45-о Обикновено народно събрание. В момента изборният ден в тази част на Америка е в разгара си.

Има активност. Сега при нас е обедно време и са гласували над 200 души. Изборите протичат спокойно“, информира ни Мария Самичкова, която отговаря за връзките с обществеността на българите в Невада. Тя влезе в ролята на репортер за Радио България и включи в разговора и Атанаска Димитрова, която не за първи път е в изборната комисия в Лас Вегас:

„Имаме представител на партия, който беше тук за няколко минути и беше регистриран в ЦИК – това е, няма някакви нарушения. Повечето от гласуващите нямат предварителна регистрация и попълват на място декларации. Сравнена с активността на предишни избори, в момента тя е доста по-висока“, обяснява Атанаска Димитрова. Самата тя вече е успяла да упражни правото си на вот:

„Гласувам, защото това е мое право. Родителите и близките ми са в България. Искам да видя една по-цветуща България, хората да бъдат малко по-щастливи. Разбирам, че с пандемията много се изостри политическата обстановка и не знам какво ще се промени в следващия парламент. Аз просто  давам моя вот за партията, която смятам, че представлява интересите ми. И мисля, че ще има значение, защото всеки един вот има значение.“

Мария Самичкова е журналист по професия и подхожда с едно наум към политиката и политиците:

„Няма как да сне се обвържеш с лобита, когато влезеш в политиката, но избрах хората, които най-много се доближават до моята представа за управляващи личности, като интелект и морал, които биха защитили моите граждански интереси. Бих се върнала в България. Обичам страната си, но ме притесняват неуредиците и тромавата административна система. Трябва да се намалят корупционните практики, парите от програми да се усвояват правилно и да се контролират всички тези неща, за да има малко по-чиста политика.“

Още от категорията

На Гергьовден Тараклия отбеляза своя празник

В деня на Свети Георги Победоносец в Молдова е и празникът на Тараклия. Градът е основан преди 208 години от български преселници. Заради пандемията от Covid-19, масовите тържества бяха отменени, но празничният дух не липсваше, информира от своя..

публикувано на 06.05.21 в 22:14

Катрин Ванкова - от „дома на колела“ до голямата сцена на Испания

Между свободата и спокойствието на Испания и българските традиции – така върви животът на българската актриса Катрин Ванкова. Повече от 20 години тя е в Испания. Участва в телевизионни сериали, носещи й популярност. Снима се и в няколко кино..

публикувано на 06.05.21 в 14:46

Конкурс за българските ученици във Великобритания по случай 24 май

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и дипломатическото ни представителство на Острова обявяват конкурс за учениците от гимназиалните класове на българските училища в Обединеното кралство. С него ще бъде отбелязан..

публикувано на 04.05.21 в 20:46