Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво гласуваха българите в Лас Вегас

Лас Вегас
Снимка: архив

Най-късно, поради часовата разлика, избирателният процес за 45-ия български парламент, приключи в САЩ. С какви очаквания отидоха до урните българите в Лас Вегас? Това ще научим от репортажа на Мария Самичкова за Радио България.

Стилиян Митков е председател на Българската асоциация в щата Невада. Живее в САЩ от 17 години, 16 от тях – в Лас Вегас. Работи в банковия сектор. Има две дечица – на 3 и на 5 години.  Споделя, че в момента е на кръстопът – дали да продължи живота си в САЩ или да се върне и да гради бъдещето си в България. Мотивацията му да отиде до избирателната секция и да даде гласа си е да се вдигне избирателната активност, а с нея и прагът за влизане в парламента, да се промени съотношението на силите. Той си дава сметка, че това няма да се случи още на тези избори, но е възможно ледът да се пропука.  Какво би наклонило везните за него в полза на живот в България или САЩ?

„Аз искам да живея в България, искам да живея и в Щатите. И двете страни имат плюсове и минуси. Но това, което ме спира да се върна в България,  е високата корупция и че може би шансът за развитие там не е толкова голям, колкото тук.“

Очакванията на Стилиян са, че в следващите четири години политическият процес в България ще стане по-прозрачен, че превес ще получи общественият договор и обществото няма да бъде постоянно раздирано от скандали.

Дончо Денков е родом от великотърновското Ново село. В САЩ живее от 1993 г. Макар и далеч от България, тя остава в сърцето му. „Искам там всичко да се оправи. Аз следя резултатите от гласуването, но не ми харесва какво се случва. Това е голям фалш“, казва Денков пред микрофона на Мария Самичкова и обяснява мотивацията да упражни правото си на глас така:


„Обезателно да се премахнат всички тези крадци, разбойници, мошеници и апаши. Откакто дойдоха на власт, станахме колония на Америка и всичко пропадна“.

Денков споделя, че България много му липсва, с удоволствие би се върнал, но все още не е готов за това:

„Америка, как да ви кажа, макар икономически тук нещата да са на ниво, но животът никак не е розов. В момента социално сме много по-добре, отколкото в България. Дават помощи, храна и т.н., но като цяло животът тук е много по-зле.“

Към бъдещето на България гледа с оптимизъм:

„В продължение на повече от 16 години бях последовател на учението на Петър Дънов. Имам връзка с Бялото братство и знам, че бъдещето на България е духовно. Страната ни ще даде пример за подражание и ще поведе света към един по-добър начин на живот“, каза в интервю за Радио България Дончо Денков.

Редактор: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37