Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България изнася билки за над 50 страни, най-много – за Германия

Снимка: Pixabay

През 2020 г. износът на билки от страната е спаднал с около 20% до под 9 хиляди тона, сочат данни на Българската асоциация на билкарите, цитирана от „Български фермер“. Въпреки това експортът на лечебни растения е все още до над 50 държави, а търсенето остава най-силно от Германия.

Изданието уточнява, че спадът не се дължи само на корона кризата, а е тенденция, която се наблюдава през последните години. Сред причините за това са липсата на работна ръка и завишените изисквания за качеството.

Според данни на асоциацията около 80% от българските билки са за износ. Основните пазари освен Германия са Швейцария, Италия, Франция, Испания, Полша, Чехия, Словения, САЩ, страни в Южна Америка и Азия.

Още от категорията

Времето в четвъртък – сутринта облачно, следобед - слънчево

Времето в страната е предимно облачно, на места, главно в Източна и Южна България се очакват превалявания от дъжд, които до полунощ в повечето райони ще спрат. Максимални температури - между 15° и 20°. През следващото денонощие ще има променлива..

публикувано на 22.09.21 в 17:15

Излезе български буквар за деца-билингви

"Четем с Ася и Явор" е името на първия буквар за ученици с различен от българския майчин езики за такива, които имат затруднения с четенето в началното училище. Букварът е подходящ за български деца, които растат в чужбина и имат по-малко досег с българския..

публикувано на 22.09.21 в 17:07

Румен Радев: Предците ни избраха заедно да градят съдбата си на свободни хора

Велико Търново днес е център на тържествата за 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България . Празникът започна с отслужването на литургия от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Св. 40 мъченици“. В крепостта „Царевец“ се..

публикувано на 22.09.21 в 13:04