Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивет Арделеан – една българка в Америка с корона и униформа

Снимка: Facebook /Ивет Арделеан

От няколко месеца облича полицейската униформа, ала това не е единственото й амплоа. Когато не снима екшън сцени, работи над тоалетите от модната си колекция и от време на време се превръща в истински войник. С действителна или с въображема корона, където и да отиде, Ивет Арделeан привлича погледите.

Българката Ивет Арделeан съвсем скоро ще се появи в главна роля в нашумелия зад Океана сериал „Полицаите от Чикаго“. Актрисата има договор за три сезона и на снимачната площадка се превъплъщава в полицайка, част от разследващ убийства и други тежки престъпления екип.

„През 2018 г. подписах с агенция в Бевърли Хилс, която ми намира работа като модел и актриса – разказва Ивет Арделeан пред Радио България. – Моят агент научи, че за „Полицаите от Чикаго” се търси момиче за главна роля, защото една от актрисите щеше да участва в друг сериал в Ню Йорк. Заради пандемията от коронавирус пробните снимки станаха по Zoom – просто нямаше начин кастингът да се направи лице в лице. И когато изпратих видеото, продуцентът Дик Уолф хареса моя български акцент и вече снимам от октомври м.г.Едва ли родената в България Ивет Иванова някога си е представяла, че един ден ще облича униформа досущ като родителите си полицаи. „Страната на неограничените възможности” обаче се оказва щедра към момичето, което на 13 г. оставя зад гърба си целия си досегашен живот.

Баща ми спечели зелена карта и през 2004 г. цялото семейство се преместихме в Съединените щати – спомня си Ивет Арделeан. – Тогава живяхме в Бостън за една година, тъй като там бяха нашите гаранти. Все още не говорех никакъв английски, но въпреки това ме записаха на училище. Беше ми много трудно, плаках, исках да се се връщам, въобще не ми харесваше. С течение на времето обаче свикнах, направих приятелства, започнах да научавам езика. И оттогава не съм се прибирала в България.“

Първият конкурс по красота, на който Ивет Арделeан печели приз като тийнейджърка, е този в Бостън. Междувременно се снима за списания и дефилира в модни ревюта. Преди три години си тръгва с короната от конкурса „Мис Холивуд“, след това бива провъзгласена за мис Калифорния, а през септември й предстои най-голямото предизвикателство – участие на национално ниво в „Мис Америка“ за дами над 26 г.

Харесват чувството ми за хумор – така Ивет Арделeан отговаря на въпроса с какво най-много печели журито в конкурсите за красота. – Ако се притеснявам, прибягвам до шеги и успявам да разсмея всички. За да направиш впечатление, трябва да бъдеш уверена, да не се срамуваш, когато стоиш пред тях. За журито са важни стойката, държанието, дали се занимаваш с благотворителност – дали отиваш при децата, събираш ли пари за болни хора или за животни.“

За предстоящия конкурс Ивет Арделeан избира каузата за борбата срещу насилието – проблем, валиден в целия свят. Алтруистичната й страна я отвежда и в Националната гвардия на САЩ, където отскоро е войник. В структурата е допусната след сериозно едномесечно проучване от страна на ФБР.


Аз се водя на непълно работно време в армията и един уикенд в месеца съм задължена да тренирам – казва още Ивет Арделeан. – Ако се случат безредици, наводнение, торнадо или пък, не дай си Боже, избухне война, изпращат нас. Веднъж годишно ходим на по-специален двуседмичен тренинг, учим се да стреляме, да плуваме, въобще да сме готови да действаме. Досега все още не съм участвала в реална мисия.“

Заета с толкова различни роли, Ивет Арделeан мечтае за едно – най-после да свърши пандемията, за да посети България. Впечатленията си за нея гради предимно от детските спомени на морето и от разказите на някогашна съученичка. А в дългосрочен план се стреми да наложи модната си колекция, създадена в дните на локдаун, и да се снима в Холивуд.

Снимки: Facebook /Ивет Арделеан

Още от категорията

Многостранният талант на Росен Карамфилов и пандемията

Поет, писател, художник, музикант – многостранна личност, която мрази еднотипното и ревниво пази своята спонтанност, като най-силния си коз за всичко, с което се захване. Всеки от талантите си, Росен Карамфилов използва, за да предаде определено..

публикувано на 08.04.21 в 12:18

Татяна Лолова – слънцето в плеядата звезди на българския театър

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ в София днес отваря врати за своята голяма звезда – Татяна Лолова . Но този път публиката няма да излезе, озарена от неподражаемите превъплъщения на любимата актриса, а опечалена от последното сбогом с една..

публикувано на 26.03.21 в 07:05

Патрис Рейсак – французинът, който снима българското море

Какво е общото между Южна Франция и българското северно Черноморие? Ние ще ви дадем един от възможните отговори – Патрис Рейсак. „Аз съм от Южна Франция, близо до град Тулуза. Това е голям град, намиращ се между океан и море и близо до Пирeнеите...

публикувано на 23.03.21 в 09:43