Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво знаем за древния град Кабиле край Ямбол

Снимка: yambolmuseum.eu

Единственият в България запазен голям тракийски град се намира на около десетина километра от днешния Ямбол. За разлика от много други поселища от тази епоха, Кабиле е отлично съхранен и почти изцяло проучен от археолозите. В наши дни мястото е обявено за археологически резерват. В непосредствена близост до него има и модерен мултимедиен музей, където са изложени част от находките и се прожектират документални филми.

Какво ни е известно за хилядолетното миналото на Кабиле?

Градът възниква още през ІІ хил. пр. Хр., край голям култов център на възвишението Зайчи връх. Оттам се открива спираща дъха гледка към равнината и възстановените зидове на някогашните сгради и укрепителни стени. И един любопитен щрих към хилядолетната му история – през 341 г. пр. Хр., Кабиле е бил превзет от Филип Македонски., а по-късно за известно време, в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През III в. пр. Христа Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток, а по-късно, след превземането му от римляните, той се превръща в римски лагер – един от най-големите в римската провинция Тракия. Но в края на VI век е унищожен от аварите.



Какво можете да видите в Кабиле днес?

Преди години археологическият обект беше възстановен по европейска програма и сега посреща гости с реставрирани експонати. Сред тях са тракийската крепостна стена с няколко кули, две раннохристиянски базилики от 4 в. , две римски бани, както и казармени помещения, складове за зърно и дори цял квартал от времето, когато Кабиле е бил римски военен лагер.



Още за древния град край днешен Ямбол, вижте в материала „Възходът и упадъкът на легендарния град Кабиле“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова
Снимки: yambolmuseum.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10