Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Крехки тенденции за спад на заболяемостта от Covid-19 и покачваща се смъртност

Седем класове се връщат в училище от 12 април

Снимка: БГНЕС

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 с много крехки тенденции на спадане на заболяемостта“, заяви на редовния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Процентът на положителните тестове пада с 3% дневно, а излекуваните доближават броя на положителните случаи. В нито една област няма над хиляда заболели от коронавирус на 100 хил. души.

Страната ни в момента заема девето място в Европейския съюз по заболяемост, с 635 души на 100 хиляди и второ по смъртност,
съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Областите с най-много заболели от Covid-19 са София, Варна, Перник и Бургас, а с най-малко – Разград, Видин, Кърджали и Търговище. Според инспектора, по показателите брой на положителни тестове, на заболели и на починали, данните са по-ниски в сравнение с втората вълна на заразата.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че тенденцията при починалите все още е възходяща – 23 на 100 хил. души,
докато при заболелите се наблюдава крехък спад – 0,5%, в сравнение с миналата седмица. В болниците, 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети и 64% от тях – в интензивните отделения.

От 12 април частично се възстановява присъственото обучение, съобщи образоветелният министър Красимир Вълчев.
Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище, както и 7, 8 и 10 клас, които ще се редуват на ротационен принцип с по-големите класове. Според министъра, ситуацията в образованието е добра – два пъти по-малко са болните и заразените ученици и учители, благодарение на ваксинацията и частичното присъствено обучение. В момента около 500 преподаватели и непедагогически служители са с коронавирус.

Здравният министър препоръча на ваксинираните с първа доза от препарата на „АстраЗенека“ да не се притесняват, тъй като са минали повече от две седмици – времето, в което изключително редките усложнения се проявяват. Според Европейската агенция по лекарствата, има предполагаема връзка между тези лекарствени реакции и оксфордската ваксина. Затова и лекарите трябва да обръщат внимание на пациенти със задух, болки в гърдите, подуване на долните крайници и замъглено виждане, каза още проф. Костадин Ангелов.

Редактор: Диана Цанкова

Още от категорията

Ректоратът на Белградския университет

В Сърбия представят специалността „Български език, литература и култура“

На 11 април, в Деня на отворени врати, Филологическият факултет на Белградския университет ще представи възможностите за изучаване на чужди езици, сред които е и българският. Представянето на специалността „Български език, литература и култура“  е..

публикувано на 10.04.21 в 13:07

В Пловдив строят зелен квартал без автомобили

Огромно запустяло пространство в центъра на един от жилищните комплекси в Пловдив (ж.к. „Тракия“) ще се превърне в квартал от ново поколение, без автомобили. До края на април се очаква да бъде направена и първата копка. Любопитното е, че в надземната..

публикувано на 10.04.21 в 12:05

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През изтеклата седмица Covid-19  продължава да разпространява своя обхват по света. В отговор, редица държави направиха промени или подготвят такива, по отношение на режима за влизане на граждани от България и от други държави. Вижте кои:..

публикувано на 10.04.21 в 11:40