Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Деня на унгарската поезия София отдава почит на Ласло Наги

Снимка: mma.hu

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937). Всяка година на 11 април унгарците отдават почит на унгарската поезия с литературни четения, представяния на книги и други. 

През тази година България се присъединява към инициативата с онлайн изпълнение на най-популярното стихотворение на Ласло Наги „Кой любовта ще пренесе“. Стиховете се четат от българския актьор Георги Златарев, а премиерата на видеото е в самия ден, 11 април в 11:00 часа, българско време, съобщи Унгарският културен институт в София.

 Поетът, преводачът и художникът Ласло Наги (1925 – 1978) е един от първите носители на Международната„Ботевска награда“, както и на орден „Кирил и Методий“. Три пъти получава наградата „Атила Йожеф“, носител е и на наградата „Кошут“. Превел е над 10 000 стиха от българската народна поезия и от български поети. На български са издадени четири негови стихосбирки. 

През 2019 г. в Къщата-музей „Ласло Наги“ в Смолян официално беше открита обновената с обединените усилия на България и Унгария постоянна експозиция на „Ласло Наги“ под надслова „Кой любовта ще пренесе“.

Още от категорията

Виртуална среща на български писатели зад граница

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организирана по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“. На срещата президентът..

публикувано на 12.05.21 в 16:12

Фестивал за нова драматургия от Югоизточна Европа започва в София

Серия от сценични четения и пърформанси в периода 12-16 май предлага Гьоте институт – София. Те се провеждат в рамките на тригодишния международен проект New Stages Southeast за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 12.05.21 в 05:35

За 10-ти път България се включва в европейската Нощ на литературата

Тази вечер България се включва за десета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература - „Нощ на литературата“. Събитието се организира по едно и също време в различни европейски градове..

публикувано на 12.05.21 в 05:05