Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Пловдив строят зелен квартал без автомобили

Снимка: архив

Огромно запустяло пространство в центъра на един от жилищните комплекси в Пловдив (ж.к. „Тракия“) ще се превърне в квартал от ново поколение, без автомобили. До края на април се очаква да бъде направена и първата копка. Любопитното е, че в надземната територия на бъдещия „зелен“ квартал няма да бъдат допускани автомобили. 

Живеещите в комплексите и работещите в зоната ще паркират под земята. Зареждането на магазините ще се извършва също през подземната инфраструктура, а връзката между двете нива ще става чрез асансьори и ескалатори. От двете страни на централната улица ще бъдат издигнати магазини, галерии и книжарници. В центъра на квартала е планиран площад с голям амфитеатър за провеждане на концерти и спектакли. 

Още от категорията

9 май в исторически контекст и с послание за бъдещето

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9..

публикувано на 09.05.21 в 00:55

Българите между 40 и 49 г. се оказват най-ученолюбиви в работата

Най-активно участие в обучения за професионална квалификация се наблюдава при хората между 40 и 49 г. (34%), показва проучване по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование. Следва групата на 30-39 годишните (29%), докато..

публикувано на 08.05.21 в 12:18

Отдаваме почит към служителите и доброволците на БЧК

Датата за отбелязването на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден швейцарският хуманист Анри Дюнан, основоположник на Червенокръсткото движение. Идеите му за солидарност и..

обновено на 08.05.21 в 12:06