Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 05 – 09 април 2021 г.

Среща на ЕС – Турция: Обещания за Ердоган, без кресло за Фон дер Лайен


Обещания за нов ангажимент на ЕС към Турция и протоколен проблем, предизвикал критики и шеги белязаха срещата на президента на Турция Реджеп Ердоган с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на ЕС Шарл Мишел, пише „Дневник“. Европейските лидери са подчертали, че новите планове за засилване на сътрудничеството могат да се осъществят, само ако Турция се придържа към международните стандарти за човешките права. Плановете предвиждат задълбочаване на икономическите връзки, модернизиране на митническия съюз с по-добър достъп на Турция до единния пазар на ЕС, по-добро сътрудничество в миграцията.

Скандал предизвика клип в интернет, на който се вижда, че на срещата между тримата Фон дер Лайен е останала без стол. Медии свързаха станалото с факта, че Фон дер Лайен е жена. "Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка“, коментира външният министър Мевлют Чавушоглу.

Гърция, Кипър и Сърбия препотвърдиха сътрудничеството помежду си


Министрите на външните работи на Сърбия, Гърция и Кипър – Никола Селакович, Никос Дендиас и Никос Христодулидис, са провели първата си тристранна среща в Белград, предаде агенция „Фокус“. Те са потвърдили ангажимента за взаимно сътрудничество. Дендиас е подчертал подкрепата на Гърция за пътя на Сърбия към ЕС, както и на газовия интерконектор между Сърбия и България, който ще бъде свързан с тръбопровода Гърция-България, както и с Трансадриатическия тръбопровод.

Дендиас е повдигнал и въпроса за Гърция и Кипър като фронтови миграционни държави в Източното Средиземноморие и е подчертал необходимостта Турция да засили граничния контрол и да се съобрази със споразумението си с ЕС от 2016 г. Следващата среща на тримата министри ще се проведе в Солун.

Въпроси около правата на човека в Румъния по време на пандемията


Мерките, предприети от румънските власти по време на пандемията на Covid-19, предизвикват притеснения за спазването на правата на човека в Румъния. Това посочва доклад на Амнести интернешънъл, цитиран от Радио Румъния. Амнести интернешънъл припомня, че през март 2020 г. в Румъния е обявено извънредно положение, което по-късно е сменено с режим на повишена готовност. Това е довело до нарушаването на права, гарантирани от Европейската конвенция за правата на човека, а именно – на образование, свободно придвижване и провеждане на мирни събрания.

По време на извънредното положение неправителствени организации и медии са съобщавали за случаи на жестоко отношение от страна на полицията към ромското население. Децата от маргинализираните групи са най-засегнати от онлайн обучението. Според изследването едва 15% от тях са имали редовен достъп до онлайн уроците. Основен проблем за тях са били липсата на техника и място за нормално учене в пренаселените жилища.

Сърбия с договор за трансфер на технологии за „Спутник V“


Сръбският институт по вирусология „Торлак“ е подписал споразумение с Руския фонд за преки инвестиции и компанията Генериум за трансфер на технологиите за производство на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“. Това е съобщил сръбският министър на иновациите и председател на Междуправителствената комисия за сътрудничество с Русия Ненад Попович, предаде ТАСС. Институтът „Торлак“ ще има достъп до данните, свързани с производството на руската ваксина „Спутник V“.

Страни от Балканите ще развиват туризъм, посветен на билките


Шест европейски държави заедно ще развиват алтернативен туризъм, посветен на билките. Партньори в проекта, съфинансиран от ЕС, са Кипър, Франция, Италия, Малта, Хърватия, Босна и Херцеговина, предаде кореспондентката ни в Кипър Бранислава Бобанац. Целта е създаването на туристически тематични маршрути, свързващи европейски дестинации с общи традиции, в областта на лечебните и ароматни растения. Вече се разработват 12 теми, свързващи 150 европейски билкови локации.

В Кипър, атрактивният туристически маршрут ще минава основно през планината Троодос, в централната част на острова. Той ще предлага посещения на градини за лавандула и рози и центрове за тяхната преработка. Интереса на любителите на аромати и вкусове ще привличат и ботанически градини, специализирани билкови и парфюмерийни паркове, маслинов парк.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив

Още от категорията

Буяр Османи

Външният министър на Северна Македония очаква среща с българския си колега

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи е изпратил приветствено писмо до новия първи дипломат на България Светлан Стоев и очаква среща с него, на която да се обсъди отварянето на пътя за преговори за еврочленство.  Османи е..

публикувано на 14.05.21 в 19:39

Премиерът и посланикът на САЩ: Борбата с корупцията в България е от основно значение

Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с текущата политическа ситуация в страната. Янев акцентира върху приоритетите на служебния кабинет и възможностите за..

публикувано на 14.05.21 в 19:32

Сигурността на ЕС и на НАТО изисква паралелни решения

Не може да има само европейска и само натовска сигурност. Трябва да има добро и резултатно сътрудничество и решения в интерес на нашите граждани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред виртуалната конференция „Изпреварваме бъдещето: Подготовка..

обновено на 13.05.21 в 17:36