Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изтеклата седмица Covid-19  продължава да разпространява своя обхват по света. В отговор, редица държави направиха промени или подготвят такива, по отношение на режима за влизане на граждани от България и от други държави. Вижте кои: 

Италия удължи действието на въведената мярка за 5-дневна карантина, за пристигащите от България, до 30 април 2021 г., съобщи българското Министерство на външните работи.  Пристигащите в Италия, от държавите, включени в т.нар. „списък С“, сред които е и България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, подлежат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест, съобщава посолството ни в Рим. 

Молдова обяви извънредно положение за периода 1 април – 30 май и въведе допълнителни мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 във вътрешността на страната. 

МВнР напомня, че пътуващите за Молдова граждани следва да представят отрицателен PCR тест за наличие на Covid-19 (за момента не са предвидени изключения – дори за транзитно преминаване), направен до 72 часа, преди влизането в Молдова. Тестът трябва да съдържа QR код (Quick Response Code). На територията на страната се допускат и лица, които представят документ за поставена ваксина срещу Covid-19 (задължително с поставена втора доза). Документите за направен тест или за поставена ваксина следва да бъдат издадени на румънски, английски, френски или руски език. 

Гърция  удължи ограниченията за международни полети до 19 април, във връзка с разпространението на инфекцията с Covid-19, съобщи "Ройтерс". Съгласно ограниченията, пътниците, които летят до Гърция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането си, и да очакват тестване за Covid-19 на произволен принцип. Освен това, всички влизащи в страната пътници подлежат на 7-дневна карантина. 

Повечето полети от страни извън Европейския съюз са забранени, с изключение на 10 държави, включително Великобритания. За вътрешни полети са разрешени само основни пътувания. 

Кипър официално отвори границите си за туристи от 65 държави. От 1 април влезе в сила и нов здравен протокол, определящ правилата за пътуващите. Според него, пристигащите в  Кипър, от посочените в списък 65 държави, не подлежат на карантина, но те ще трябва да представят един или два отрицателни PCR-теста, в зависимост от категоризацията на държавата, от която идват. 

Кипър прилага европейската класификация на страните в „зелена”, „оранжева” и „червена” група, която се базира на коронавирусната ситуация във всяка от тях. България попада в списъка на т.нар. „червена  група“. За гражданите, пристигащи от включените в нея държави, отпадат по-рестриктивните ограничения и те могат да влизат в Кипър, представяйки два отрицателни PCR теста – един преди полета и втори при пристигането им на острова. 

Сейшелските острови вече посрещат туристи без ваксини и без карантина. От края на март 2021 г., пристигащите в архипелага граждани представят единствено отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуване. Тестът следва да бъде изпратен на властите на специален уебсайт, пише Le Figaro. Според изданието, архипелагът в Индийския океан почти е достигнал прага на колективния имунитет, благодарение на масовата ваксинация. Въпреки това, в страната е задължително носенето на маски. Има и полицейски час от 22,00 до 04,00 ч.

Съставил: Венета Николова 

Редактор: Дарина Григорова

Още от категорията

Българите между 40 и 49 г. се оказват най-ученолюбиви в работата

Най-активно участие в обучения за професионална квалификация се наблюдава при хората между 40 и 49 г. (34%), показва проучване по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование. Следва групата на 30-39 годишните (29%), докато..

публикувано на 08.05.21 в 12:18

Отдаваме почит към служителите и доброволците на БЧК

Датата за отбелязването на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден швейцарският хуманист Анри Дюнан, основоположник на Червенокръсткото движение. Идеите му за солидарност и..

обновено на 08.05.21 в 12:06

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Продължава да е динамична ситуацията около режима на влизане в различните държави, въведен с цел намаляване на разпространението на Covid-19. Вижте къде и какви новости при влизането и престоя на граждани от България в други страни бяха въведени през..

публикувано на 08.05.21 в 08:15