Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Радев: Българите в Сърбия са духовен мост между двете страни

Президентът Румен Радев и кметът на Община Цариброд Владица Димитров
Снимка: БГНЕС

Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев в София с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров. 

„Бих искал българите в Сърбия винаги да бъдат връзката и духовния мост в развитието на отношенията между нашите две страни, защото сътрудничеството между близки и съседни държави става все по-важно“, подчерта президентът. 

Той допълни, че  България разчита на поетия ангажимент от сръбските власти и лично от президента Александър Вучич държавата да продължи да осигурява условия за упражняване на политическите, културните и образователните права на българското национално малцинство в съответствие с най-добрите европейски практики.

Още от категорията

ГКПП Олтоманци

Жители на Босилеград не са допуснати през ГКПП „Олтоманци“

Въпреки обявената промяна в протокола за влизане през граничния пункт „Олтоманци“, указваща, че всеки с отрицателен PCR тест може да премине границата, десетки жители на Босилеград са били върнати обратно. За проблема съобщи председателят на..

публикувано на 07.05.21 в 22:12

На Гергьовден Тараклия отбеляза своя празник

В деня на Свети Георги Победоносец в Молдова е и празникът на Тараклия. Градът е основан преди 208 години от български преселници. Заради пандемията от Covid-19, масовите тържества бяха отменени, но празничният дух не липсваше, информира от своя..

публикувано на 06.05.21 в 22:14

Катрин Ванкова - от „дома на колела“ до голямата сцена на Испания

Между свободата и спокойствието на Испания и българските традиции – така върви животът на българската актриса Катрин Ванкова. Повече от 20 години тя е в Испания. Участва в телевизионни сериали, носещи й популярност. Снима се и в няколко кино..

публикувано на 06.05.21 в 14:46