Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Сърбия представят специалността „Български език, литература и култура“

Ректоратът на Белградския университет
Снимка: www.bg.ac.rs

На 11 април, в Деня на отворени врати, Филологическият факултет на Белградския университет ще представи възможностите за изучаване на чужди езици, сред които е и българският. Представянето на специалността „Български език, литература и култура“  е насрочено за 13:30 часа, местно време, в платформата Zoom и ще бъде достъпна през следния линк: https://zoom.us/j/97360102230.

През целия ден в онлайн приложението ще се редуват презентации на специалностите на белградския университет по сръбски, български, словашки, чешки, украински, гръцки, румънски, албански и унгарски език, съобщават от факултета, цитирани от Кулрурно-информационния център в Босилеград.  

Българистиката е с дългогодишни традиции във Филологическия факултет на Белградския университет, единственото висше учебно заведение в Сърбия за изучаване на български език, литература и култура. Българският език се преподава там от 1962 година. Първият преподавател по български е Лиляна Мойсов. Година по-късно в катедрата идва и първият лектор от България – Стефан Елевтеров

През годините като преподаватели по български език, литература и култура са привлечени едни от най-добрите специалисти, сред които - Катя Йорданова, Надежда Драгова, Стефания Гинина, Николай Димков, Пенка Баракова, Татяна Дункова, Лили Лашкова и много други.

Изключителна следа оставя изтъкнатият фолклорист и литературовед проф. Марин Младенов. Той пристига в Белград през 1978 г. Бил е преподавател по съвременен български език, историческа българска граматика, диалектология и по българска литература. Именно проф. Младенов създава научно-методическото ядро ​​на българистиката в Белградския университет.

Снимка: Белградски университет - Универзитет у Београду (bg.ac.rs)

Още от категорията

Българите между 40 и 49 г. се оказват най-ученолюбиви в работата

Най-активно участие в обучения за професионална квалификация се наблюдава при хората между 40 и 49 г. (34%), показва проучване по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование. Следва групата на 30-39 годишните (29%), докато..

публикувано на 08.05.21 в 12:18

Отдаваме почит към служителите и доброволците на БЧК

Датата за отбелязването на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден швейцарският хуманист Анри Дюнан, основоположник на Червенокръсткото движение. Идеите му за солидарност и..

обновено на 08.05.21 в 12:06

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Продължава да е динамична ситуацията около режима на влизане в различните държави, въведен с цел намаляване на разпространението на Covid-19. Вижте къде и какви новости при влизането и престоя на граждани от България в други страни бяха въведени през..

публикувано на 08.05.21 в 08:15