Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 април - Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

12 000 души в България са засегнати от паркинсоновата болест

Снимка: parkinson.bg

Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души в света и е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий, съобщават от Българското дружество по неврология по повод 11 април - Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. 

Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“.

Несръчност с едната ръка, промени в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние са издайниците на болестта. 

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е хората да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. България разполага с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина, гарантират българските невролози. 

През ноември м.г. стартира кампанията „Върни си контрла над Паркинсона" по инициатива на Българското дружество по неврология (БДН) и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. В нея са участвали 11 невролози от 7 града в страната, които са прегледали над 250 пациенти с вече установена паркинсонова болест. В същия период и над 800 души са се свързали с националната телефонна линия за късен Паркинсон, за да се информират за болестта.

Причините за заболяването все още са неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така, отбелязват от БДН. 

Още от категорията

ДАНС забрани на двама руски разузнавачи да влизат в ЕС

Държавната агенция “Национална сигурност” забрани на двама руски граждани да влизат и пребивават на територията на държавите членки на ЕС за срок от пет години. За тях има данни, че са т.нар. разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на..

публикувано на 26.02.24 в 16:53

Традицията за дарителство в образованието е все още жива

В края на 2023 г. Сдружението на завършилите Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni Club) и Стопанският факултет получиха дарение от 1 млн. лв. за стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици през..

публикувано на 26.02.24 в 13:59

"Умни чорапи" помагат на хора с деменция в България

Грижа за възрастните, които често изпадат в паника, защото са забравили пътя към дома. Тази съпричастност стои зад "умните чорапи", с които учениците от Клуба по роботика на шуменското училище "Панайот Волов" искат да помогнат на хората в..

публикувано на 26.02.24 в 10:40