Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

11 април - Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

12 000 души в България са засегнати от паркинсоновата болест

Снимка: parkinson.bg

Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души в света и е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий, съобщават от Българското дружество по неврология по повод 11 април - Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. 

Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“.

Несръчност с едната ръка, промени в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние са издайниците на болестта. 

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е хората да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. България разполага с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина, гарантират българските невролози. 

През ноември м.г. стартира кампанията „Върни си контрла над Паркинсона" по инициатива на Българското дружество по неврология (БДН) и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. В нея са участвали 11 невролози от 7 града в страната, които са прегледали над 250 пациенти с вече установена паркинсонова болест. В същия период и над 800 души са се свързали с националната телефонна линия за късен Паркинсон, за да се информират за болестта.

Причините за заболяването все още са неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така, отбелязват от БДН. 

Още от категорията

Ще преобладава слънчево време, на места ще превали

През нощта над Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Над централните и източните райони ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали слаб дъжд. В сряда ще преобладава слънчево време. Около и..

публикувано на 24.05.22 в 18:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова

Илияна Йотова посрещна 24 май с българите от Босилеград

Българите в сръбския Босилеград търсят съдействие от властите у нас за решаване на проблемите си. Това стана ясно по време на посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Босилеград. Там тя участва в тържественото отбелязване на 24 май, предаде..

публикувано на 24.05.22 в 16:56

Българистите представят лицето на страната ни пред света

Опознаването на непознат език, история и култура поражда близост – независимо дали в основата ѝ стои научен интерес, обикновено любопитство или случайна среща. А когато този досег с чуждото духовно наследство прерасне в професионален път, той не само..

публикувано на 24.05.22 в 13:00