Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.
Снимка: Ройтерс

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посетят Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Двамата ще поздравят командно-преподавателския състав и курсантите, ще разгледат и битовия корпус, изцяло ремонтиран в последната година, съобщават от пресцентъра на военното министерство.


ВВВУ „Георги Бенковски“ е неразривно свързано с овладяването на Космоса. Негови възпитаници са и двамата ни космонавти, които наредиха България сред космическите страни, както и учените, участвали в създаването на апаратури за изследване на космическото пространство.  

За Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и по случай 60 години от първия успешен полет в Космоса, Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. В експозицията са включени и част от снимките, направени от първия ни космонавт Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“. 


За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Плевен ще се включи в отбелязването на годишнината с инициатива на Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Две тематични изложби ще разкажат за първия пилотиран полет в космоса и за посещението на Юрий Гагарин в Плевен през май 1961 година. 

Още от категорията

Жълт код за опасни горещини в 16 области на България

Във вторник над страната ще е слънчево със слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 32° и 37°.  В София термометърът ще показва до 33° на сянка. Над Черноморието ще има лек бриз,..

публикувано на 26.07.21 в 16:15

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000..

публикувано на 26.07.21 в 11:01

Добри треньори и родители превръщат деца с увреждания в хора, готови за успех

Боян е дете на 15 години от София, един от онези, които растат и успяват да се справят в живота, въпреки синдрома на Даун. Той е надскочил възможностите на повечето от връстниците си и е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с..

публикувано на 26.07.21 в 10:15