Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.
Снимка: Ройтерс

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посетят Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Двамата ще поздравят командно-преподавателския състав и курсантите, ще разгледат и битовия корпус, изцяло ремонтиран в последната година, съобщават от пресцентъра на военното министерство.


ВВВУ „Георги Бенковски“ е неразривно свързано с овладяването на Космоса. Негови възпитаници са и двамата ни космонавти, които наредиха България сред космическите страни, както и учените, участвали в създаването на апаратури за изследване на космическото пространство.  

За Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и по случай 60 години от първия успешен полет в Космоса, Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. В експозицията са включени и част от снимките, направени от първия ни космонавт Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“. 


За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Плевен ще се включи в отбелязването на годишнината с инициатива на Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Две тематични изложби ще разкажат за първия пилотиран полет в космоса и за посещението на Юрий Гагарин в Плевен през май 1961 година. 

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Хърватия ще изгради своя военна база в Косово При посещение в Прищина хърватският външен министър Гордан Радман заяви, че Загреб се противопоставя на всяка промяна на границите в региона. След среща с първия дипломат на Косово Доника..

публикувано на 07.05.21 в 10:16

За седмица новозаразените с коронавирус са намалели с 44%

545 са новозаразените с Covid-19 за изминалото денонощие при 5733 направени теста, сочи Единният информационен портал. Положителни са 9,5% от пробите. Най-много са заразените в София - 92, следват областите Бургас с 86, Варна с 50 и Пловдив с 47...

публикувано на 07.05.21 в 09:12

Наситена програма в последните дни на парламента

Програмата за работа на парламента в неговите последни часове включва дневен ред от 13 точки. Последната от тях е парламентарен контрол върху министрите в оставка. В 6 от точките се предлага разглеждане на първо четене на промени в законите..

публикувано на 07.05.21 в 05:05