Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Военната академия в София отбелязва рождението на Г.С. Раковски

Снимка: Радостина Билярска

По повод 200 години от рождението на българския революционер Георги Стойков Раковски, Военната академия в София, носеща името му, е домакин на научна конференция. Събитието, на което ще бъде представена дейността на революционера в чужбина, е публично и може да бъде проследено през сайта на Академията.

Проф. Николай Червенков, почетен председател на Научното дружество на българистите в Молдова, ще разкаже за връзките на Георги Раковски с бесарабските българи. Доц. Радослав Спасов разглежда личността на Раковски през английската дипломатическа кореспонденция, а доц. Радослав Бонев от Военната академия ще изнесе доклад на тема "Георги Раковски и Кримската война 1853-1856 година".

Всички материали от конференцията ще бъдат включени в специално издание на Военната академия и ще бъдат публикувани в електронна книга, в края на май на сайта на Академията. 

Още от категорията

40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ

Днес се навършват 40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим. В съучастие в атентата от 13 май 1981 г. е набеден българинът Сергей Антонов, служител в представителството на БГА „Балкан” в Рим. Новината за..

публикувано на 13.05.21 в 06:15

Днес почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий , създатели и разпространители на славянската азбука - глаголица. Признание за апостолската и културната дейност, която двамата..

публикувано на 11.05.21 в 06:15

Томина неделя е днес

Последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово   наричаме Томина неделя. Почита се паметта на апостол Тома – един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището си Неверни. Един от емблематичните епизоди в житието на светеца..

публикувано на 09.05.21 в 05:50