Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната академия в София отбелязва рождението на Г.С. Раковски

Снимка: Радостина Билярска

По повод 200 години от рождението на българския революционер Георги Стойков Раковски, Военната академия в София, носеща името му, е домакин на научна конференция. Събитието, на което ще бъде представена дейността на революционера в чужбина, е публично и може да бъде проследено през сайта на Академията.

Проф. Николай Червенков, почетен председател на Научното дружество на българистите в Молдова, ще разкаже за връзките на Георги Раковски с бесарабските българи. Доц. Радослав Спасов разглежда личността на Раковски през английската дипломатическа кореспонденция, а доц. Радослав Бонев от Военната академия ще изнесе доклад на тема "Георги Раковски и Кримската война 1853-1856 година".

Всички материали от конференцията ще бъдат включени в специално издание на Военната академия и ще бъдат публикувани в електронна книга, в края на май на сайта на Академията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30