Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Рефлектор“ – нещо като филм, нещо като опера…

Димитър Бодуров за аудио-визуалния си проект

Снимка: reflector-project.com

Човекът и пандемията – това е основната тема в „Рефлектор“, новия проект на Димитър Бодуров. Известният джаз пианист, композитор и продуцент го осъществява заедно с брат си – тромпетиста Нейко Бодуров. Тяхната идея е да предадат рефлексиите от пандемията, превръщайки в своеобразна експериментална опера позициите на хора от различни възрасти и социални групи. През лятото на 2020 г., когато имаше разхлабване на мерките и все още си мислехме, че бързо ще се върнем към предишното си битие, в българското общество започнаха да се формират полярни мнения за действията на правителството, здравните власти и пр. Това от своя страна доведе до протести и напрежение между властта и „улицата“.

„Това, което си мислех е, че в тази трудна за всички ситуация, е нужно да се чуем, да се изслушаме с възможно най-голяма толерантност. Затова реших да въвлека публиката като участник в този експеримент, да дам глас на човешките мисли и чувства чрез видеоразкази, предоставени от различни хора. Срокът за изпращане на видеата е до края на април, а в сайта ни са инструкциите за изпращане и въпросите, на които могат да отговорят по желание. Може да споделят танц, песен, свободен разказ как са се чувствали в началото на пандемията, как се чувстват сега, как си представят бъдещето. Ще обединя тези видео материали и върху тях ще напиша музиката. Това, което ни интересува, е да съберем пъстра палитра от участници, за да постигнем максимална обективност. Досега имаме десетина участници, очакваме и други хора да станат част от този арт проект. Мислил съм да го осъществя и в Холандия, където живея, и би бил доста успешен. Но като първи етап предпочитам да е на български и да касае българите като преживявания и опит.“

Кои са музикантите, които ще представят проекта, на коя сцена и защо авторът го нарича опера?

„Представям си крайния продукт на голяма сцена с два или три екрана, всички видеа ще изпълняват ролята на протагонисти в тази виртуална опера. Ще свирим на живо - аз и Нейко, Иван Шопов – електроника, както и камерен струнен оркестър. Харесва ми този диалог между реално и виртуално, защото отразява нашата „нова реалност“. Иска ми се да е нещо като филм, нещо като опера, но музиката да е на преден план. Мисля концертът да завърши с ария, изпълнена истински, на сцената. Не гледам правилата, искам да направя нещо, което е достатъчно убедително и да разкажа една история. Да, това не е опера в общоприетия смисъл, няма да има хора, които пеят, но споделени човешки разкази ще бъдат превърнати в музика. А в съвременната опера така или иначе свободата е много голяма.“

„Рефлектор“ ще бъде представен през август в рамките на фестивала „Радар“ – Варна. Творците са получили подкрепа от програма „Творчески инициативи“ на Министерството на културата и общината на Черноморската ни столица.

„Организираме „Радар“ съвместно със Светлозара Христова, тази година е осмото издание. Фестивалът е прогресивен и различен, намери място на националната сцена. Представяме музикални проекти, свързани с другите видове изкуства – танц, видео, театър, всичко, което не може да се побере в рамките на понятието концерт. Разбира се, програмирали сме и концерти, но търсим различното, това, което не може да се види и чуе на другите сцени.“

Над какво още работи музикантът в условия на постоянни ограничения – известно е, че в Холандия мерките все още са сравнително строги.

„Току-що завърших произведение за тромбон, струнен квартет и електроника, поръчано ми от Йорген фон Райен, първият тромбонист на Концертгебау, който наскоро имаше концерт в София – споделя Димитър. – Премиерата трябваше да е през май, но я отложиха. В момента работя върху друга поръчка - творба за малък ансамбъл от Люксембург. Планираме да запишем нов албум с моето трио „Бодуров“. Джазът определено е огромна част от живота ми и музиката, която пиша, но тя съдържа и други идеи. Още веднъж каня българите по света и у нас да се включат в проекта. Всеки участник ще получи билет за премиерата, стига всичко да е наред.“

Още от категорията

Красотите на подводния свят представя изложба във Варна

Изложба на открито с подводна фотография може да се види до края на август в творческия квартал на Варна – „Таляна". „Нашата цел е да представим красотата на подводния свят на Черно море и на световния океан", каза в интервю за БНР Мария..

публикувано на 24.07.21 в 05:05
Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Паметникът на Бузлуджа става паметник от национално значение

Дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това предлага Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата..

обновено на 20.07.21 в 21:22

Български филм спечели наградата за анимация на Дрезденския фестивал

Филмът „АЙВА“ на българката Венета Андрова е едно от отличените заглавия на 33-ия фестивал за късометражно и анимационно кино в Дрезден, предаде „Дойче веле“. Творбата на Андрова спечели статуетката „Златният конник“ в категорията за международен..

публикувано на 19.07.21 в 15:19