Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме световния ден на рокендрола

Снимка: архив

Днес отбелязваме Световния ден на рокендрола, въпреки че историческият случай, който дава началото на този празник, е 12 април 1954 година, когато Бил Хейли записва на плоча песента си “Rock around the clock”, съобщава Справочна редакция на БНР.

Една от първите рок-групи в България е Сребърните гривни, основана през 1964 г. Тя е и първата, излъчена по Българската национална телевизия. В репертоара си включва кавъри на Shadows и български фолклорни обработки в рок аранжимент, пише сайтът bg-rock-archives.com.

През 1966 г. се ражда друга група - Щурците, която ще се превърне в легенда за любителите на българския рок.

В средата на 80-те години се появяват и някои от първите метъл групи като Атлантик, БТР, Ера, Ахат и Епизод.

Предлагаме ви да се насладите на изпълнението на Сребърните гривни - Shadoogie, от 1965 г.


Още от категорията

Мила Павлова

„МузикАртисимо Фест“ – нов и различен

„Соло“ е първото заглавие в програмата на новия форум за камерна музика С него, на 15 май в Градската художествена галерия, се открива „МузикАртисимо Фест“. Ще чуем солови пиеси за цигулка от Й. С. Бах, Николо Паганини, Йожен Изаи и Андре Жоливе в..

публикувано на 14.05.21 в 12:36

Любомир Господинов за успехите на Запад и българската си мечта

„Обичам България, липсва ми нашата красива природа, липсва ми дори българският манталитет“ – споделя  Любомир Господинов, чийто професионален живот е свързан с Виена вече три десетилетия. Забележителен кларинетист, саксофонист, композитор, лидер на..

публикувано на 10.05.21 в 15:06

Изберете любимите си български песни от „Евровизия"

През 2021 г. отбелязваме 65-годишнината от провеждането на песенния конкурс на „Евровизия“ . По този повод колегите от Нидерландското радио и телевизия NPO са създали специална дигитална платформа , на която зрители и слушатели от държавите..

публикувано на 07.05.21 в 13:24