Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските земеделци искат да се отчитат регионалните различия в селскостопанската политика на ЕС

Снимка: архив

Земеделските производители да са в центъра на предвидената реформа в селскостопанската политика, като те ще продължат да получават финансова подкрепа, но при равнопоставени условия и облекчени процедури.Това е залегнало в бъдещите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) в ЕС. В преходния двугодишен период земеделската общност може да се възползва от възможността да участва при определянето на приоритетите

Българските земеделци искат тази политика да бъде съобразена регионално с държавата ни, защото смятат за несъпоставими условията, които имат фермерите в Германия и тези в България например. „Там фермите са пето, шесто поколение и при тях всичко отдавна е създадено и инвестирано, а при нас тепърва се създава“ – казва в интервю за БНР-Бургас Илия Проданов, председател на Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“:

Илия Проданов

Най-голямото ни притеснение е озеленяването, до каква степен то ще засегне производството. Да не стане така, че да ни е по изгодно да сме без субсидии, отколкото да изпълняваме зелената политика. Основно притеснение е и какви изисквания ще ни наложат. Не можем да пръскаме, защото близо половината препарати вече са забранени. Ако допълнително ни наложат рестрикции, това още повече ще свали добивите. Оставяме 5% угари, което няма да бъде достатъчно, за да получим тези 5% зелени плащания и се оказва, че  с нашите стопанства, трудно ще бъдем конкурентоспособни.“

Трябва да има плавен преход, категорична е Снежана Благоева, пълномощен министър, ръководител на сектор "Земеделие и рибарство" и ОСП към постоянното представителство на България в Брюксел. По думите ѝ, за българското правителство е ключово по време на преходния период да се подпомагат земеделските производители, които могат да разчитат на европейски и национални средства в преодоляване на трудностите.

„Много сериозна подкрепа идва от инструмента „Следващо поколение“, предложен от ЕК, който осигурява допълнителни 200 млн. евро през първите две години за земеделските производители, при това с насоченост към конкурентноспособността и допринасяне за екологичните цели на ЕС. Запазва се и бюджетът, който ежегодно се предоставя чрез Националния съвет на земеделските производители, всички възможности, осигурени чрез държавни помощи, както и други инструменти, така че да преодолеят трудностите и да направят крачка напред в посока развитие.“

Евродепутатът Асим Адемов, зам.-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) насочва вниманието към новата дефиниция „активен фермер“, с която се слага край на порочни бизнес модели, чрез която се източват европейски субсидии от лица и свързани с тях фирми /без да имат нищо общо със земеделието/. Гласуван е и таван на плащанията до 100 хиляди евро на стопанство, казва Асим Адемов и обяснява:

Асим Адемов

„Дефиницията обхваща три елемента – минимален праг на селскостопанската дейност от цялостната икономическа дейност на земеделския стопанин, изготвяне от държавата-членка на негативен списък на получатели на директни плащания и прозрачност на юридическите лица, ако дружеството, което получава плащанията, е част от голям холдинг с различна земеделска дейност“.

Илия Проданов приветства това и уточнява, че зърнопроизводителите от неговата асоциация от години искат въвеждане на понятие „активен фермер“.

„Това е много важно - традиционните фирми, които са се наложили, които са инвестирали в земята, която обработват, трябва да имат някаква защита. „Активен фермер“ ни дава някаква защита, че ние сме истинските фирми.“


„Преговорите по новата ОСП ще приключат до края на юни, смята Елси Катайнен, заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на ЕП и докладчик по преходните правила на земеделската политика в ЕС. По думите ѝ, много важни ще бъдат подробно разработените от правителствата планове за националните цели и приоритети. Също така изрази мнение, че не трябва да се спират предвидените помощи.

8 млрд. евро са предвидени за ОСП в ЕС в рамките на двегодишния преходен период 2021-2022 г. От тези средства над 880 млн. евро са за България, като 200 млн. евро са по плана за възстановяване от Covid-19.

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: архив, Pixabay, agri.bg, БГНЕС

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Продължава да е динамична ситуацията около режима на влизане в различните държави, въведен с цел намаляване на разпространението на Covid-19. Вижте къде и какви новости при влизането и престоя на граждани от България в други страни бяха въведени през..

публикувано на 08.05.21 в 08:15
Централният военен клуб в София

Изложба по случай 125-ата годишнина от тракийското движение

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие днес фотоизложба, посветена на 125-ата годишнина от началото на организираното тракийско движение. Началото на националноосвободителното движение е поставено, след като Македония, Източна и Западна Тракия..

публикувано на 08.05.21 в 06:35

Бургас ще строи специализирана детска болница

Община Бургас направи първа стъпка към изграждането на специализирана детска болница в града. Лечебното заведение ще бъде дело на испанския мултинационален консорциум IDOM , избран от Европейската инвестиционна банка сред 13 кандидати. През..

публикувано на 08.05.21 в 06:00