Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветовете на пролетна София

4
Снимка: БГНЕС

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки. Цветовете на пролетта също започват да "изкачат" из централните части на града, по много от алеите и зелените зони на София. Композициите от пролетни цветя, които ще радват столичани и туристи в идните седмици ще се разгърнат на повече от 10 декара из целия град, обещават от Столичната община. 


Тази година на почит са лалетата и теменужките. За целта в София са били засадени над 200 хиляди лалета, част от които са внос от Холандия. И още - 5200 теменужки и парички (Bellis perennis), 300 хиляди рози и повече от 2 000 многогодишни храсти, ще внасят цвят и настроение в забързаното всекидневие на столичани.


Най-зрелищните са "килимите" от лалета и теменужки при НДК, а от Моста на влюбените ще се виждат кръгове от вечнозелени храсти в съчетание с бели и розови лалета. При зацветяването на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, покрай канала на Перловска река, са били използвани различни сортове бяло и кичесто лале, съчетано с бели, розови и кичести парички.

Цветни фигури и редици от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти ще разнообразяват зелените ивици на „Ботевградско шосе“ и ще придружават с километри влизащите в София.

Да ви е цветно!!! 

Съставил : Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, Столична Община

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пътешествия с изследователска цел и с каузи събират български учени в новосформирания Explorers Club Bulgaria

В началото на месеца деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. д-р Климент Найденов посети бесарабските българи в украинското село Зора, за да направи дарение –  два лаптопа, книги за Атон на професор Румен Пенин, както и..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

Йорданка Чобанова оглави Представителството на ЕК в България

Йорданка Чобанова официално оглави постоянното представителство на Европейската комисия в България. Последният пълноправен ръководител на тази позиция беше Огнян Златев, който заемаше поста до средата на 2019 г. От 2016 до 2021 г. Чобанова е..

публикувано на 19.03.24 в 00:25

Слаби валежи от дъжд и захлаждане във вторник

Във вторник , 19 март, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува..

публикувано на 18.03.24 в 20:10